TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.11.2018 07:16:49

Pedagogická komora: V rozpočtu nejsou peníze na slíbené zvýšení platů

Slibované navýšení platů pro učitele je v ohrožení. Vláda ve střednědobém výhledu státního rozpočtu na rok 2020 a 2021 podle Pedagogické komory nepočítá s navýšením financí pro školství. Do regionálního školství by v roce 2019 mělo směřovat 143,7 miliardy korun, v dalších dvou letech 147,5 miliardy. Komora však upozorňuje na to, že navýšení rozpočtu o necelé 4 miliardy navíc nemůže stačit.

Na základě informací Pedagogické komory by se v příštích letech učitelé nemuseli dočkat slibovaného zvýšení platů. V rozpočtovém výhledu do roku 2021 totiž chybí 21 miliard korun.

 

"Aby vláda splnila své programové prohlášení o navýšení učitelských platů na 150 procent vzhledem k roku 2017, musela by do konce volebního období přidat minimálně dalších 21 miliard," upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora. "Náklady na zvýšení platů učitelů o jedno procento činí téměř miliardu korun," dodává Sárközi.

 

 

 

Pedagogická komora také navrhla, aby došlo v lednu 2019 k nárůstu platů učitelů o 20 % oproti plánovaným 15 %. Ke zvýšení platů o 15 % mělo dojít už v září, vláda však zvýšení odložila na další rok. Pokud by došlo ještě o navýšení dalších 5 %, jednalo by se o částku 5 miliard korun.

 

I když se hovořilo o tom, že vláda zvýšila učitelům platy, v některých školách začalo podle zprávy Pedagogické komory docházet k propouštění pracovníků. Školy také začaly zkracovat úvazky nebo pedagogy zařadily do nižší platové třídy, tvrdí komora.

 

Návrh, který by měl zvýšit příplatky pro třídní učitele a specializované činnosti, čeká v Poslanecké sněmovně na hlasování v prvním čtení. Návrh podpořily i některé politické strany. Pokud by byla novela zákoníku práce, který vytvořila Pedagogická komora s poslancem Markem Výborným, schválena, třídní učitelé by ročně získali o 20 tisíc korun více.

 

"Náš návrh je rozpočtově krytý v rámci pěti miliard, s nimiž vláda počítá pro netarifní část platů učitelů, lepší by samozřejmě bylo, kdyby poslanci navýšili školský rozpočet o 7 miliard, čímž by se pokryly oba návrhy Pedagogické komory," doplnil Sárközi.

 

 

 

"Díky tomu bychom se rychleji přiblížili splnění patnáct let starého slibu, že učitelé budou pobírat 130 procent průměrné mzdy v zemi," dodal Sárközi.

 

Podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se bude vláda snažit cíle do roku 2021 splnit. "Předpokládáme, že o konkrétním navýšení prostředků na platy bude vláda rozhodovat dle aktuálních možností pro další rok a na základě aktuálních údajů o počtu pedagogických pracovníků tak, aby se stanovený cíl podařilo nejpozději v roce 2021 splnit," uvedlo pro TN.cz ministerstvo.

 

"Jelikož je tento cíl uveden i v samotném programovém prohlášení vlády, nepředpokládáme, že by tento cíl vláda nesplnila," uvedli zástupci ministerstva v prohlášení.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688