Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  31.10.2018 22:46:18

31. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Dění na akciových trzích ve Spojených státech ve středu oživily zájem o technologické tituly a dobré výsledkové zprávy firem v čele s automobilkou General Motors. Ceny akcií rostly druhý den v řadě a růstem završily pro globální trhy turbulentní měsíc. Dále zpevňoval dolar.

Index Dow si ve středu připsal 0,97 % na 25 115,76 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 1,09 % na 2 711,74 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 2,01 % na 7 305,90 bodu. Index volatility VIX klesl o 9,08 % na 21,23 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 3,15 %.

Za celý měsíc se ovšem index S&P snížil o 6,94 %, což byl jeho nejhlubší měsíční propad od září 2011. Dow odepsal 5,08 %, a vykázal tak nejhorší měsíc od ledna 2016. Nasdaq Composite v říjnu ztratil dokonce 9,2 %, byl to jeho nejhorší měsíc od listopadu 2008.

"Výsledková sezóna je solidní, vlastně se čísla pohybují většinou mezi dobrými a velice dobrými," říká Craig Birk, investiční ředitel společnosti Personal Capital. "Pomáhá také optimismus ohledně toho, že by rozhovory o obchodních vztazích s Čínou mohly nakonec vést k uspokojivému výsledku." Dodal, že říjnové propady přišly velice rychle a bez varování, zatímco medvědí trendy přicházejí pozvolněji.

Náznaky optimismu vnímá na trhu také Ryan Detrick z LPL Financial. "Seznam tržních obav v říjnu sice narostl, ale konsenzus trhu ohledně zisků amerických firem v roce 2019 naopak narostl. Možná jsem staromódní, ale pro mě je růst zisků zkrátka býčí signál," poznamenal.

DOKÁŽÍ AKCIE PŘEDPOVĚDĚT RECESI?

Ve středu se dařilo akciím provozovatele sociální sítě Facebook (+3,81 %). Zisk firmy překonal očekávání. Společnost navíc investorům slíbila, že po roce 2019 přestanou klesat marže. Nečekaně vysoký zisk vykázala i největší americká automobilka General Motors (+9,09 %).

Na devizovém trhu opět posiloval dolar. Podpořily ho nejnovější statistiky o říjnovém růstu amerických platů. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po 21.00 SEČ přidával asi 0,1 % na 97,06 bodu. Během dne se vyšplhal až na své 16měsíční maximum 97,12 bodu.

Euro k dolaru ve stejnou dobu odepisovalo skoro 0,2 % na 1,1326 USD. Dolar naopak ztrácel k japonskému jenu téměř 0,3 % na 112,84 JPY. Přes 0,5 % k dobru měla k dolaru britská libra. Reagovala na večerní zprávu z britských vládních kruhů, že dohoda o brexitu je již na dohled a mohla by být dokončena do 21. listopadu.

Americká centrální banka v září letos již potřetí zvedla základní úrokovou sazbu a má se za to, že tak učiní ještě jednou v prosinci. Evropská centrální banka se úroky nechystá zvýšit dříve než ve druhém pololetí 2019, odradit by ji ale mohl znepokojivě pomalý růst ekonomik eurozóny, poznamenala agentura Reuters.

ECB, CO SE (NE)ZMĚNÍ, KDYŽ EUROZÓNA DÁLE ZPOMALÍ

Ke změně své dosavadní měnové politiky nepřistoupila ani japonská centrální banka. Podle analytika Minha Tranga z banky Silicon Valley Bank Spojené státy v uplynulých dvou letech zbytku světa ekonomicky utekly.

Ceny ropy se po úterním sestupu na dvouměsíční minima stabilizovaly. Podpořila je zpráva amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), podle které se zásoby ropy v USA v minulém týdnu zvýšily o 3,2 milionu barelů, tedy méně, než očekávali analytici. Zpráva navíc ukázala, že zásoby benzínu v USA klesly o 3,2 milionu barelů.

Ceny ropy tento týden tlačí dolů známky rostoucích dodávek a obavy, že obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou bude mít negativní dopad na světovou ekonomiku i na poptávku po pohonných hmotách.

Brent se během úterního obchodování propadl až na 75,09 dolaru za barel, což byla nejnižší úroveň od 24. srpna.

Samostatná zpráva EIA ukázala, že se těžba ropy v USA v srpnu vyšplhala na nový rekord 11,346 milionu barelů denně. Těžba ropy v Rusku se podle zdroje agentury Reuters v říjnu dostala na nové postsovětské maximum 11,36 milionu barelů denně. Průzkum Reuters navíc signalizoval, že těžba Organizace zemí vyvážejících ropu v říjnu vystoupila na 33,31 milionu barelů denně, nejvýše od prosince 2016.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688