Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2018 06:35:00

Nejhorší říjen na pražské burze za posledních 10 let

Středeční solidně pozitivní vývoj na pražské burze dokázal již jen zmírnit celkově nepříznivou statistiku za říjen. Index PX tak nakonec za uplynulý měsíc odepsal „jen“ 3,2 %, když zakončil na necelých 1 067 bodech. Statisticky přitom bývá říjnový vývoj na pražské burze obvykle pozitivní, hledat navíc tak výrazné zmiňované ztráty musíme až do doby poslední krize. Zkrátka výkonnostně horší říjen pražská burza naposledy utrpěla v roce 2008, kdy přišla dokonce o více než čtvrtinu hodnoty.

Můžeme jen doufat, že se pražská burza v listopadu navrátí k růstu, přestože v posledních třech letech se ji v tento měsíc nedařilo. Započít by však právě mohla nové 3 leté pozitivní listopadové „kolečko“, když v letech 20122014 přinesl vývoj v daném měsíci naopak solidně kladná čísla. Své by mohly sehrát firemní hospodářské reporty, které dále vykreslí pohled na očekávané dividendy. V listopadu se s čísly představí většina firem, resp. 10.

Vítězem měsíce se staly, investorsky jinak poměrně na okraji zájmu stojící, akcie slovenské TMR. Ty se vlastně posunuly na nová mnohaletá maxima. Velmi solidní zisky si dokázaly připsat ještě akcie likérky STOCK. Zdá se, že tak potvrzují obrat z jinak negativního letošního trendu, když již posílily třetí měsíc v řadě. Bronz v říjnu získaly akcie PFNONWOVENS, které od ztrát zachránil vývoj až v posledních seancích měsíce. Podobně zisk v závěru vybojovaly i akcie ERSTE, které svou volatilitou nabídly z hlavních emisí případným krátkodobým investorům v říjnu na pražské burze snad největší možnosti pro spekulaci.

 

Propadákem měsíce se staly akcie Kofola, které více než vymazaly zisky ze září a stále jsou letos nejztrátovější. U titulu snad jen zmínit zprávu o určitém veletoči v orgánech společnosti a na 30. listopadu svolanou valnou hromadu (letos již čtvrtou). Na index však svou vahou tlačily především jiné tituly. Ztráty akcií MONETA mohly být dokonce ještě vyšší, když investoři prostě na oznámenou transakci se skupinou PPF pozitivně nereagovali. Podíl v bance dle hlášení redukovaly společnosti Société Générale a Bank of New York Mellon. Společně s celkově negativním sentimentem na trzích to titul zatlačilo až pod 74 , resp. na více než 2 letá minima. Téměř podobná minima i ztráty utrpěly akcie O2, které by měly sesadit právě akcie MONETA z jejich vedoucí pozice z hlediska dividendového výnosu.

Rovněž akcie KB se kurzově podívaly na téměř 2 letá minima, když je šlo pořídit i za 856 . Svá letošní minima na 590 , rovněž bez nových firemních zpráv, vyrovnávaly akcie pojišťovny VIG. Hlavní titul domácího trhu ČEZ byl negativně ovlivněn oddychem na cenách elektřiny i emisních povolenek, ztráty na konci měsíce vlastně mírnily informace o možném neuskutečnění rozšiřování jaderných zdrojů.

Za nejvolatilnější emisi by šlo v říjnu vyhlásit akcie CETV, které v Praze čistě kopírovaly vývoj z domovského trhu Nasdaq. Zveřejněné solidní výsledky hospodaření dokázaly nasměrovat titul výše jen velmi krátce, následně naopak zaznamenal 1,5 letá minima. Investoři mohli reagovat na následné posilování dolaru, které na hospodaření mediální firmy působí negativně či stále neuskutečněný prodej aktiv ve Slovinsku.

Horší výkonnost než index PX vykázaly v říjnu již jen akcie PHILIP MORRIS, které se ocitly nejníže od loňského června.

Zatímco akcie Avast v září dominovaly domácímu trhu s dvojcifernými zisky, říjen sice nejprve přinesl nová maxima, následně však prodej podílu velkého minoritního akcionáře zatlačil na cenu i těchto akcií. I tak se jim letos kurzově daří ze všech emisí nejvíce.

Do posledních 2 měsíců roku pražská burza vstupuje s negativní výkonností, resp. index PX od počátku roku odepisuje přes procento. Po zahrnutí dividend, měřeno indexem PX-TR, dosahuje výkonnost příznivějších +4,3 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688