Jana Brožková (Bydlet.cz)
Dovolená  |  30.10.2018 23:57:00

Dovolená se zvířetem: letecký transport má svá pravidla

Přeprava zvířat je vždy zpoplatněná Mnoho Čechů neví, co si počít s domácími mazlíčky, když se chystají vycestovat do zahraničí. Nabízí se hned několik variant - zaplatit čtyřnohému kamarádovi speciální hotel, poprosit přátele o dočasný azyl, nebo neodolat smutným očím zvířete a vzít ho s sebou. V případě letecké dopravy to možné je. Každá aerolinka má však jiná pravidla a podmínky přepravy se liší také podle konkrétního zvířete a cílové destinace.

„Pokud se chystáte absolvovat cestu letadlem se zvířecím doprovodem, dejte si záležet při výběru letecké společnosti. Přeprava zvířat je vždy zpoplatněná. Některé aerolinky ji neumožňují vůbec,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz. Teoreticky může v letadle cestovat jakékoliv domácí zvíře. Je však nezbytné konkrétního dopravce dopředu informovat, nejlépe již při rezervaci letenky, a zjistit si všechny potřebné informace včetně velikosti a hmotnostních limitů.

Cestující se zvířetem by se měli na letiště dostavit s dostatečným předstihem, řekneme alespoň tři hodiny před odletem, aby si stihli vyřídit nezbytné formality, jako je kontrola cestovních dokladů zvířete či kontrola přepravky“ radí Trejbal. V případě, že cestujete se zvířetem v rámci Evropské unie, bude vám stačit cestovní pas zvířete či veterinární potvrzení, které nesmí být starší 21 dní. U mladších zvířat se pak vyžaduje mikročip či tetování.

Menší domácí mazlíček může se svým majitelem cestovat přímo na palubě letadla v kabinovém zavazadle nebo v prostoru pro odbavená zavazadla. Pro zvířata cestující v kabině platí určité hmotnostní limity. Váha zvířete i přepravky by neměla přesáhnout 8 kilogramů. Přepravka navíc musí být dostatečně prostorná, aby se zvíře mohlo pohodlně otočit a postavit.

Některé letecké společnosti umožňují přepravu na palubě jen v případě, že se jedná o asistenční psy cestujících se zrakovým postižením nebo s omezenou schopností pohybu. I v tomto případě platí, že je důležité zjistit si podmínky u konkrétního dopravce.

Češi nejčastěji převáží psy, kočky, králíky nebo činčily. Zvířata cestují vždy v klimatizovaných/ vyhřívaných prostorách letadla. V některých případech jsou zvířatům podávána uklidňující léčiva, či jsou na doporučení zvěrolékaře před cestou uspávány. Pro některé mazlíčky je cestování v letadle rizikovější, proto se jejich přepravě letecké společnosti vyhýbají. Patří sem například společnost Aeroflot, která nepřepravuje například psí plemena s plochým a širokým tvarem lebky a zploštělým čenichem, patří sem mj. buldoci, mopsíci či boxeři.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688