Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.10.2018 09:38:32

Volkswagen (+4 %) roční cíle nepouští, i přes útlum v Číně

Útlum na čínském trhu a nové regulace emisních testů v Evropě způsobily, že se zisk největší evropské automobilky propadl v letním čtvrtletí o 18,6 procenta. „Obchodní spor mezi Čínou a Spojenými státy narušil kromě jiného podnikání a důvěru spotřebitelů a přinesl ve třetím čtvrtletí výrazný tržní pokles,“ stojí v dnešním sdělení koncernu Volkswagen, pod který spadá i mladoboleslavská Škoda Auto. Akcie automobilové skupiny zahájily dnešní obchodování v systému Xetra silnější o 4,1 %.

Provozní zisk před jednorázovými položkami spadl za tři měsíce do konce září na 3,5 miliardy EUR, dokázal ale překonat odhady analytiků nastavené na 3,2 miliardy EUR.

Automobilka také potvrdila cíle na aktuální finanční rok. Navzdory „setrvale namáhavým tržním podmínkám“ očekává, že letošní dodávky aut mírně překonají loňská čísla. U tržeb za tento rok čeká meziroční nárůst až o 5 %.

Samotné Škodě stouply tržby z prodeje za prvních devět měsíců roku o 2,1 % na 12,6 miliardy EUR, provozní zisk se ale snížil o 10,2 % na 1,1 miliardy. Zakously se do něj hlavně nepříznivé pohyby směnných kurzů, ale také počáteční výdaje na nové produkty. Optimalizace nákladů a lepší cenová pozice ale měly pozitivní efekt, uvedl Volkswagen.

Na začátku září vstoupila v platnost nová metodika měření emisí a spotřeby automobilů WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), která se mnohem více blíží podmínkám reálného provozu. Podle těchto pravidel musejí všechny modely podstoupit opakované testy, než mohou jít do prodeje. Automobilkám to způsobilo těžkosti s certifikací vozidel a Volkswagen i některé jiné automobilky neměly do stanovené lhůty všechna svoje auta k dispozici. Přetlaky ve výrobě je navíc stály peníze a vytvářely tlak na ceny. U Volkswagenu by dopad na zisk mohl přesahovat i miliardu EUR, napsal Bloomberg.

Když se k tomu připojí ochlazování na čínském automobilovém trhu, je zřejmé, že koncern má za sebou perné měsíců. Akcie ale už včera podpořila zpráva, že Čína by ve snaze podpořit poptávku po autech mohla snížit nákupní daň na osobní vozy s motorem do objemu 1,6 litru na polovinu.

Čínský trh s auty je největší na světě a automobilky jako Daimler nebo BMW už snížily svoje prognózy pro letošní rok - i kvůli tomu, že jim hrozí vyšší dovozní cla na SUV dovážená z USA do Číny.

Zdroje: Volkswagen, BBG

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688