Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.10.2018 22:21:57

29. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech během pondělního obchodování prudce kolísaly, aby nakonec oslabily. Způsobil to pád velkých technologických a internetových firem typu Amazonu. Ke konci obchodování přispěla k nervozitě na trhu i zpráva agentury Bloomberg, že se Spojené státy chystají uvalit cla na veškerý zbývající dovoz z Číny, pokud listopadové rozhovory prezidentů obou zemí nezmírní napětí. Na devizovém trhu se dařilo dolaru.

Index Dow odepsal 0,99 % na 24 442,92 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,66 % na 2 641,25 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,63 % na 7 050,29 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,24 % na 24,70 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA přidal jeden bazický bod na 3,08 %. Kryptoměny jako bitcoin nebo ethereum odepsaly okolo 3 %.

INVESTORSKÝ MAGAZÍN: CO ZNAMENAJÍ ŘÍJNOVÉ PROPADY CEN AKCIÍ?

Výrazné ztráty zaznamenal vedle Amazonu (-6,33 %) také Alphabet (-4,52 %) a Netflix (-5,00 %). V plusu naopak uzavřely akcie velkých bankovních domů.

Washington by podle zdrojů agentury Bloomberg mohl začátkem prosince představit seznam čínského zboží, které by se mělo stát terčem nových cel. Seznam by zahrnoval produkty, na které dosud Washington v rámci obchodního sporu s Pekingem cla neuvalil.

Informace od zdrojů naznačují, že Trumpova administrativa je připravena vystupňovat obchodní válku s Čínou, ačkoli si americké podniky stěžují na růst nákladů v důsledku nových cel a finanční trhy se obávají dopadů obchodního konfliktu na světovou ekonomiku. Konečné rozhodnutí nicméně podle zdrojů ještě nepadlo, píše agentura Bloomberg.

ŘÍJNOVÉ POKLESY JAKO NÁKUPNÍ PŘÍLEŽITOST

Na devizovém trhu posiloval dolar. Vůči euru mu pomohlo mimo jiné oznámení německé kancléřky Angely Merkelové, že již nebude kandidovat na post šéfky CDU. Podpořila jej i příznivá statistika amerických spotřebitelských výdajů.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po 21.00 SEČ přidával asi 0,3 % na 96,62 bodu. Euro k dolaru odepisovalo skoro 0,2 % na 1,1385 USD, dolar k japonskému jenu pak ve stejnou dobu přidával 0,4 % na 112,33 JPY.

"Mám pocit, že je čas začít novou kapitolu," prohlásila čtyřiašedesátiletá Merkelová, která CDU vede od roku 2000. "Pro měnové trhy byla železnou lady Evropy," řekl agentuře Reuters analytik z torontské společnosti Cambridge Global Payments Karl Schamotta. Dodal, že to pro euro není dobrá zpráva. Slabší pozice Merkelové na domácí politické scéně podle něj omezuje její schopnost vést Evropskou unii v době, kdy se potýká s brexitem a rozpočtovou krizí v Itálii.

"Merkelová byla pro eurozónu v posledních deseti letech stabilizační silou," poznamenal analytik Craig Erlam ze společnosti Oanda.

Americkou měnu také posiluje rostoucí volatilita na kapitálových trzích, kterou vyvolávají obavy z výsledkových zpráv firem spolu s geopolitickou nejistotou.

PŘÍKLON K DEFENZIVĚ JAKO VAROVNÉ ZNAMENÍ PRO AKCIOVÉ BÝKY

Ceny ropy zahájily týden poklesem. Zčásti je to podle obchodníků reakce na sdělení Ruska, které o víkendu signalizovalo, že těžbu suroviny zachová na vysoké úrovni. Výraznějšímu propadu cen nicméně brání blížící se zavedení amerických sankcí na íránský export ropy.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v sobotu řekl, že nevidí důvod, proč by Rusko mělo zmrazit či snížit současnou úroveň své těžby. Poukázal i na riziko nedostatečného zásobování světového trhu s ropou. "Když Rusové začali mluvit o udržování těžby na vysoké úrovni a možnosti jejího zvýšení kvůli možnému nedostatku dodávek, vytvořilo to určitý tlak na prodej ropy," uvedl podle agentury Reuters analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy.

Průmyslové komodity jako ropa či měď se tento měsíc dostaly pod zvýšený prodejní tlak i v důsledku rozsáhlých výprodejů na akciových trzích. Za těmi stojí podle analytiků mimo jiné obavy, že stupňující se napětí v obchodních vztazích bude mít negativní dopad na světovou ekonomiku.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688