Pozor na mák: inspekce zadržela 22 tun máku s pesticidem

TNBiz, 29.10.2018

Desítky tun jedovatého máku z Turecka zadržela potravinářská inspekce. Oblíbená náplň do buchet či koláčů totiž obsahovala vysoké množství pesticidu carboxin. Tato látka přitom může způsobit zdravotní potíže.

Dvaadvacet tun máku z Turecka zachytili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Třebíči a jeho vzorky předali na laboratorní analýzu. A výsledky potvrdily jejich podezření! Úroveň pesticidů ve vzorcích překročila povolené množství téměř šestinásobně.

"Analýza prokázala vyšší koncentraci pesticidu carboxin. Laboratoř naměřila hodnotu 0,290 mg/kg, zákonem povolené množství je 0,05 mg/kg," sdělil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři poté okamžitě zakázali mák prodávat. Díky včasnému zásahu se podařilo zachytit celý jedovatý náklad. Viníka nyní čeká správní řízení o uložení pokuty.

Pesticidy se dělí do několika skupin a mohou způsobit různé zdravotní potíže jako například podráždění kůže, dýchací problémy či alergie.

Zbytkovému množství některých pesticidů se jde hlavně u zeleniny a ovoce zbavit 15 až 30 vteřinovým mytím pod tekoucí vodou. Uvádí to Státní zdravotní ústav, který spadá pod Ministerstvo zdravotnictví. Účinnost mytí je 40 až 90 procent. Pomáhá také umývání pod teplovou vodou, použití desetiprocentního roztoku octu a vody nebo dvouprocentního roztoku soli. Dobře může posloužit i oloupání slupky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy