Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.10.2018 10:17:48

Pražská burza v týdnu propadla nejvýrazněji za více než 2 roky


Globálnímu výrazně negativnímu akciovému sentimentu se nevyhnula ani pražská burza. Prodejní přetlak vyeskaloval v pátek a měřeno indexem PX se tak týdenní ztráty nakonec prohloubily na 4,42 %. Akcie na domácím trhu se tím zároveň dostaly na nejnižší úroveň za více než rok, resp. níže se index PX ocitl naposledy v polovině září 2017 (oprava).

Proti trhu se dokázala udržet pouze jediná emise. Akcie O2 však vlastně hned v úvodu týdne poskočily výše z nečekaného propadu z předešlého pátku. Následně však již také mířily na jih a o zhruba polovinu pondělních zisků přišly. Sama firma je opět nepodpořila, resp. O2 ani v tomto týdnu neodkoupila žádné vlastní akcie.

 

Nejvýraznějším propadákem týdne se staly akcie CETV, které jsou tak nově letos druhou emisí s nejhorší výkonností. V pátek na domovském trhu dokázaly večer část ztrát zmírnit. Úvod nového týdne by tak měl na pražské burze přinést nádech titulu. V očekávání zároveň v příštím týdnu bude, zda regulátor schválí prodej aktiv ve Slovinsku, resp. zda společnost znovu posune termín dokončení transakce naposledy stanovený na 31.10.

Jen nevýrazně menší ztráty utrpěly akcie Avast, které však svou vahou na index tlačily v týdnu vlastně nejvýrazněji. Snad pouze na tento titul přitom přišla výraznější kurzotvorná zpráva, když přední minoritní akcionář (Summit Partners) v pondělí prodal ve zrychleném úpisu svůj 5,5 % podíl za kurz 2,75 GBP.

Smutné stupně vítězů uzavírají akcie MONETA, které zakončily týden nejníže od srpna 2016. Tedy se kurzově vrátily do období, kdy byly po IPO tři měsíce na trhu.

Výrazné ztráty se nevyhnuly ani ostatním finančním titulům. Nejdále do „minulosti“ zamířily akcie KB, které šlo levněji naposledy koupit v úvodu prosince 2016. Svá letošní minima vyrovnaly akcie pojišťovny VIG, což jsou jinak zároveň nejnižší úrovně za 1,5 roku. Větší procentuální ztráty v týdnu vykázaly akcie ERSTE, které však vlastně letos ztrácí nejméně. Banka v příštím týdnu odstartuje ze všech finančních titulů výsledkovou sezónu. Reportovat bude v pátek ráno.

Letošní minima prorazily akcie PHILIP MORRIS, které se tím ocitly na 16 měsíčních minimech. Investoři teď bedlivě sledují debaty o zdanění segmentu elektronických cigaret.

Pozici letos nejztrátovější emise upevnily akcie Kofola. V pátek nicméně vývojem naznačily, že hranice 280 se stává výraznou technickou oporou.

Hlavní titul domácího trhu ČEZ nezůstal poklesu stranou, když se mu tím nedařilo již třetí týden v řadě. Dostal se tak k úrovním z počátku prázdnin, kdy se začal obchodovat bez nároku na letošní dividendu. V návaznosti na pokles cen ropy ztrácela, i když mírněji, pro titul rozhodující cena elektřiny. Například kontrakt pro příští rok se dostal pod 54 EUR/MWh, tedy na 6 týdenní minima.


Negativní vývoj nejenže stáhl index PX do výrazně červených čísel v tomto roce, ale zároveň minimalizoval celkové zisky. Měřeno dividendovým indexem PX-TR si totiž domácí trh letos připisuje již jen 0,87 %. Ke spočítání letos kurzově rostoucích emisí již s rezervou stačí prsty na jedné ruce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688