TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.10.2018 08:50:37

Na svátek o hodinu více: Posun na zimní čas zkomplikuje dopravu. Zastaví se některé vlaky i MHD

V noci ze soboty na neděli nás čeká posun z letního na zimní čas. Ve tři hodiny ráno si přetočíme ručičky o hodinu zpět. Pokud se v tu dobu chystáte cestovat, měli byste se mít na pozoru. Změna ovlivní některé vlakové spoje i jízdní řády městské hromadné dopravy.

Přechod z letního času na zimní představuje tu méně nepříjemnou změnu - ráno si zkrátka o hodinu přispíme. Dopravu ale může pořádně zkomplikovat. Ovlivní celkem osm nočních dálkových vlaků Českách drah (ČD) i regionální spoje kolem Prahy.

 

Dotčené vlaky budou muset uprostřed noci na hodinu zastavit a čekat na odjezd podle středoevropského času. Pokud by to totiž neudělaly, jely by po změně času na zbytku trasy o hodinu dřív. Konkrétně se jedná o tyto spoje:

EN 406 Chopin Wien – Warszawa vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:03 hod. středoevropského času (SEČ).

EN 407 Chopin Warszawa – Wien vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:27 hod. SEČ.

EN 442 Slovakia Humenné – Praha vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:33 hod. SEČ.

EN 443 Slovakia Praha – Humenné vyčká ve stanici Ostrava hl.n. a odjede v 02:09 hod. SEČ.

EN 444 Bohemia KošicePraha vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:51 hod. SEČ

EN 445 Bohemia PrahaKošice vyčká ve stanici Olomouc hl.n. a odjede v 02:06 hod. SEČ

EN 476 Metropol Budapest – Praha vyčká ve stanici Brno hl.n. a odjede v 02:46 SEČ

EN 477 Metropol Praha – Budapest vyčká ve stanici Brno hl.n. a odjede v 03:15 SEČ

 

 

 

Víkendový posun se dotkne také regionálních spojů v okolí Prahy. "Vliv bude mít konkrétně na spoje tzv. "nočního pražského rozjezdu", tedy vlaků, které ve 2:30 ráno odjíždějí z pražského hlavního nádraží do několika důležitých směrů - směrem do Kolína přes Český Brod i Nymburk, do Kralup nad Vltavou, Mělníka, Kladna, Berouna, Benešova u Prahy a Čerčan přes Vrané nad Vltavou," uvedl mluvčí ČD Petr Pošta.

 

Vlaky, které se před půl třetí ráno sjíždějí na pražském hlavním nádraží, pojedou jako obvykle a na své trase v souvislosti se změnou času nikde čekat nebudou. "V opačném směru ven z Prahy budou všechny tyto vlaky odjíždět už podle nového času, tedy ve 2:30 SEČ. Soupravy tak fakticky budou na hlavním nádraží hodinu stát a díky tomu je budou moci využít nejen cestující, kteří přijdou na odjezd ještě podle původního letního času, ale i ti, kteří vyrazí na odjezd už podle pozdějšího středoevropského času," vysvětlil Pošta.

 

Změna ovlivní noční linky MHD

Posun času se dotkne také nočních tramvají nebo autobusů v městech. "Z tohoto důvodu dojde k úpravám v provozu nočních linek N1, N2, N3, N4, N5, N6 a N7," upozornil mluvčí plzeňského dopravního podniku René Vávro.

 

Také v Ostravě bude upravena organizace provozu nočních spojů. V neděli dojde ke zrušení spoje linky č. 11 ve směru na Zábřeh. "S odjezdem v 2:13 h (LČ) ze zastávky Plynárny bude zrušen a pojede až v 2:13 h (SEČ)," upozorňuje dopravní podnik.

 

Mírné změny pocítí také lidé v hlavním městě. Všechny noční tramvajové linky a většina nočních autobusových spojů pojede podle pravidelných jízdních řádů. Spoje, které odjíždějí z konečné zastávky před 2. hodinou letního času, jedou v celé trase podle letního času. Spoje, které odjíždějí z konečné mezi 2 a 3 hodinou letního času, jedou z nástupní zastávky již podle středoevropského času. Linka číslo 953 je v provozu v pravidelném intervalu 60 minut a jede jeden pár spojů navíc. Pro linku 955 je odjezd z konečné zastávky Modrá škola opožděn o 60 minut a posunut na 2:55 hodin letního času.

 

 

 

V Brně se díky změně času dočkají o jedno spojení nočních autobusových linek navíc. Linky N91 (odjezd ve 2:00 z Hlavního nádrží do Lelekovic), N94 (odjezd ve 2:00 z Hlavního nádraží do Bílovic nad Svitavou), N95 (odjezd ve 2:21 z Újezdu u Brna přes Sokolnice do Brna) pojedou ještě dle letního času, nikoli dle času zimního (tedy pouze před posunem času). Pouze podle zimního času pak pojede spoj N91 s odjezdem ve 2 hodiny z Hlavního nádraží do Kuřimi. "U některých vybraných spojů nočních linek bude v uzlu Hlavní nádraží stanoven mimořádný přestup mezi dvěma autobusy téže linky v daném směru, věnujte pozornost informacím od řidičů," upozornila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

 

Jak se změna dotkne cestování ve vašem městě, si zkontrolujte na webových stránkách příslušného dopravního podniku.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688