Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl o tom soud

TNBiz, 26.10.2018

Ve vaječném likéru nesmí být mléko. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU, který řešil stížnost německé firmy na konkurenci. Podle normy může vaječný koňak obsahovat pouze alkohol, vejce, cukr, med a aroma.

S ingrediencemi do vaječného koňaku není radno si zahrávat. Zvláště výrobci se pak mohou dostat až před Soudní dvůr Evropské unie jako firma z Dolního Saska. Tu dal k soudu její konkurent z Braniborska, kterému se nelíbilo, že firma do likéru přidává mléko.

Původně se společnost obrátila na soud v Hamburku, ten ale pro jistotu kontaktoval evropský soud. Podle jeho rozhodnutí může vaječný likér kromě alkoholu obsahovat pouze vejce, cukr, med a aromatické látky. Mléko do něj rozhodně nepatří, píše portál fnp.de.

Kromě mléka nesmí ve "vaječňáku" být ani nic jiného, než stanovuje příslušná norma EU. Minimální obsah alkoholu je 14 procent. Podle rozsudku by v opačném případě mohla utrpět ochrana spotřebitele a nedocházelo by k férové soutěži.

Vaječný likér je sladký alkoholický nápoj, který má žlutou barvu a je hustý. V Česku se podle domácích receptů často připravuje z mléka, smetany nebo kondenzovaného mléka. To se svaří s vejcemi či žloutky a poté se rozředí pálenkou, obvykle rumem nebo brandy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky