Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  25.10.2018 17:46:55

Eurokomisař Hogan potvrdil zahájení řízení pro porušování nařízení o střetu zájmů ve vztahu k Andreji Babišovi a Miroslavu Tomanovi

 

Právě dnes probíhalo veřejné slyšení eurokomisaře pro zemědělství Phila Hogana na půdě evropského výboru pro rozpočtovou kontrolu. Zde Phil Hogan potvrdil probíhající řízení o střetu zájmů ve vztahu k Andreji Babišovi a ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi. Komisař Hogan potvrdil, že se Evropská komise celou věcí intenzivně zabývá a zjišťuje fakta, která si vyžádala od českých úřadů. Hogan obdržel první podklady od Pirátů již koncem července 2018 a od té doby Piráti doručili celou řadu dalších podkladů. Finanční nařízení EU o střetu zájmů vstoupilo v účinnost 2. srpna 2018, nicméně české úřady toto nařízení de facto ignorovaly a i nadále uzavíraly smlouvy o přidělení dotace společnostem z koncernu Agrofert či Agrotrade. Ve střetu zájmů je tedy nejenom premiér Babiš, ale i ministr zemědělství Toman, jelikož jeho otec je spoluvlastníkem společnosti, která rovněž je příjemcem evropských dotací.

  

Dne 18.10.2018 schválil SZIF dotaci z programu Rozvoje venkova pro společnost SPV Pelhřimov, a.s. z koncernu Agrofert ve výši cca 17,5 milionů . Stalo se tak s naprostou ignorací faktu, že od 2.8.2018 vstoupilo v účinnost finanční nařízení EU o střetu zájmů. Dříve pirátský analytický tým dohledal 4 smlouvy o přidělení dotací – pro společnosti z koncernu Agrofert a rovněž pro společnosti Xaverov, a.s., která patří do konsorcia firem Agrotrade. Všechny tyto podklady doručili Piráti členům výboru pro rozpočtovou kontrolu,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš a dodal: „V souvislosti s podezřením na porušování finančního nařízení EU o střetu zájmů jsem zaslal dopis 3 komisařům – mimo jiné komisařovi pro zemědělství Philu Hoganovi, kterému byly doručeny rovněž podklady pirátského analytickému týmu. Potkal jsem se rovněž v Praze s komisařkou pro regionální rozvoj Corinou Cretu, neboť pokládám porušování českých i evropských předpisů ke střetu zájmů ze strany členů vlády za vážný problém. Cílem Pirátů je nastavit spravedlivou dotační politiku, kde dotace budou směřovat do skutečně potřebných oblastí a zabrání se zneužívání střetu zájmů. V této věci jsou pouze 3 možnosti: buďto Andrej Babiš prodá Agrofert, odejde z politiky, anebo Agrofert přestane přijímat veřejné peníze,“ okomentoval situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

 

<br>

 Jakub Dušánek

 

Mediální odbor Pirátské strany

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688