Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  25.10.2018 15:42:19

Piráti předložili přehled nelegálních billboardů na dálnici D1 a vyzývají ministra Ťoka k podání žaloby


Piráti zpracovali komplexní přehled nelegálních billboardů na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem a vyzývají Ministerstvo dopravy ČR k podání žaloby pro nedovolené obohacení. Experti strany dokonce identifikovali případy, kdy byly instalovány zcela nové nelegální billboardy v době, kdy to zákon již zakazoval. Nelegální plochy využívaly v letošní předvolební kampani i některé politické strany.  

Pirátský analytický tým zmapoval nelegální billboardy umístěné u dálnice D1 směrem z Prahy do Brna a zpět. Díky fotodokumentaci můžeme prokázat, že nedošlo k jejich úplnému odstranění ani po více než ročním zákazu zřizování a provozování jakýchkoliv reklamních zařízení v blízkosti dálnic. Vyzýváme proto Ministerstvo dopravy ČR, aby podalo na provozovatele reklamních zařízení žalobu ve věci bezdůvodného obohacení, které jsme spočítali na 40 milionů . Právě dnes doručíme fotodokumentaci všech 150 nelegálních billboardů z dálnice D1 Ministerstvu dopravy a očekáváme od ministra Ťoka rázné kroky,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Neodstranění nelegálních billboardů mohlo přispět v některých případech k mnohem vážnějším důsledkům dopravních nehod. Je proto překvapující, že tyto nelegální billboardy využívaly ANO a ODS pro své zviditelnění před komunálními volbami,“ dodal Michálek.

 

Poslanec a místopředseda Podvýboru pro dopravu Pirátů Ondřej Polanský adresoval ministru dopravy Danu Ťokovi několik interpelací s žádostí o vyčíslení počtu nelegálních billboardů a podniknutí kroků proti tomuto porušování zákona. Odpovědi ministra byly nedostatečné – podle ministerstva údajně úřad nedokáže určit, které reklamní zařízení je, či není legální.

 

Nelegální billboardy nejenom velice pomalu mizí z českých dálnic, ale dokonce jsou i nově instalovány. „K instalaci nových reklamních zařízení na nové mosty, které byly postaveny v rámci modernizace dálnice D1, došlo například na mostě s kódovým označením D1-039 u obce Ostředek (rok 2016) či na mostě v úseku dálnice Loket-Hořice. Při tomto namontování reklamních bannerů došlo k navrtání tělesa nového mostu a umístění kotev, čímž pravděpodobně došlo k poškození mostu. Pravidla jsou jasná a srozumitelná, nicméně přesto se někteří  provozovatelé snaží tento zákon obcházet různými kličkami. Ministerstvo dopravy se musí probudit z nečinnosti a proti této billboardové svévoli zakročit. Místo toho s provozovateli nelegálních billboardů organizuje společné tiskové konference v přátelské atmosféře,“ komentuje situaci pirátský poslanec Polanský.

Zdroj: TZ Pirátská strana

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688