Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.10.2018 09:10:06

ECB zasedá v atmosféře kupících se rizik (Ranní zpráva z finančního trhu)

Nálada na trzích není bůhvíjak veselá. Rizika pro světový vývoj narůstají, výkonnost evropských ekonomik pokulhává, akciové indexy padají a indikátory nejistoty jsou nejvýše od února. V této atmosféře bude dnes zasedat ECB, která v prosinci plánuje ukončit program QE. Dnešní zasedání toto rozhodnutí nezmění. Otázkou spíše je, jak vzrůstající nervozita ovlivní očekávaný růst sazeb v příštím roce.

ECB zasedání a předstihové indexy z velkých ekonomik

Evropská centrální banka to dnes nebude mít lehké. V situaci, kdy plánuje ukončit program QE v prosinci, se jí na stole kupí jedno velké riziko za druhým. Italské rozpočtové plány a celková tamní politická situace jsou zřejmě tím nejpalčivějším. K nim se nově přidává překvapivě slabá výkonnost velkých evropských ekonomik, hlavně Německa. V obchodních válkách se budují hluboké zákopy, které bude těžké opouštět. Čína zpomaluje a ohrožuje globální poptávku. Nečekáme sice, že by tyto skutečnosti oddálily konec QE, ale určitě mohou zamlžit vidinu růstu sazeb příštím roce.

Optimismus zřejmě nepřinesou ani další předstihové indikátory z Německa, kde v souladu s trhem očekáváme zpomalení. Ve světle zklamání z včerejších PMI by však dnešní pokles mohl i hlubší. Naopak ve Spojených státech se zřejmě objednávky dlouhodobé spotřeby očištěné o dopravní prostředky vrátí k růstu, stejné jako v případě investičních statků bez letadel.

Indikátory PMI v Německu i eurozóně velkým zklamáním

Do pesimistické skládačky na trzích včera zapadly předběžné odhady indexů PMI pro Německo i eurozónu. Oboje totiž zklamaly téměř všechny tržní odhady. Kompozitní PMI za eurozónu se dokonce dostal pod dlouhodobý průměr a je nejnižší od začátku roku 2015. Tyto údaje naznačují zpomalení růstu HDP na pouhých 0,2 % ve třetím čtvrtletí (dosavadní odhad ekonomů SG přitom očekával 0,5% růst). Za snížením indexů pro eurozónu stojí zejména pokles ve váhově významném Německu. Zde zaostaly za očekáváními jak PMI v oblasti zpracovatelského průmyslu, tak i ze služeb. Slábnou zejména nové průmyslové zakázky, a to celkové i exportní. Oboje se drží pod dlouhodobým průměrem a pro výhled průmyslové produkce a vývozu českých západních sousedů neznamenají nic dobrého.

K tomu se přidalo další kolo výprodejů na světových burzách, index Dow Jones Industrial od počátku října ztratil veškeré své letní zisky, když oslabil o 7 %. Ještě hůře jsou na tom ostatní indexy, zejména ty z rozvíjejících se trhů. Index tržní volatility VIX je nejvýše od února. Není tedy divu, že i euro oslabovalo, a do evropského obchodování vstupuje poblíž hodnoty 1,14 % EUR/USD.

Další rány pro středoevropské měny

Pro kurzy středoevropských měn bylo naznačené zpomalení evropské ekonomiky citelnou ranou, podobně jako další výprodej na akciových burzách. Koruna postupně ztratila téměř devět haléřů a odpoledne se blížila hodnotě 25,87 CZK/EUR. Nezachránily ji ani poměrně dobré výsledky předstihových indikátorů za českou ekonomiku, které ukázaly, že se domácnosti nebojí utrácet. Více jsme o těchto datech napsali v komentáři zde http://bit.ly/2O0tIC0. Korunu nepodrželo ani jestřábí vyjádření členů rady ČNB Tomáše Nidetzkého a Marka Mory, kdy oba jasně naznačili růst sazeb na příštím zasedání.

Ztrácely i ostatní regionální měny, maďarský forint odepsal kolem 0,3 %, ještě více oslabil polský zlotý a odpoledne se podíval až na hodnotu 4,315 PLN/EUR. Vzpruhu pro polskou měnu neočekáváme ani od dnešního zveřejnění zápisu ze zasedání polské centrální banky. Růst sazeb zde předpokládáme až ke konci příštího roku poté, co dostatečně zrychlí inflace včetně své jádrové složky.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688