Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.10.2018 23:19:07

24. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve středu výrazně ztratily. Technologický index Nasdaq Composite vykázal nejhlubší denní pokles od srpna 2011 a indexy Dow a S&P 500 smazaly své zisky od začátku roku. Vývoj na trhu ovlivnily horší výhledy hospodaření od výrobců čipů a slabé údaje o prodejích domů, které vyvolaly obavy o další vývoj ekonomiky a růst zisků společností.

Index Dow klesl o 2,41 % na 24 583,42 bodu, S&P 500 se snížil o 3,09 % na 2 656,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 4,43 % na 7 108,40 bodu. Index volatility VIX stoupl o 21,83 % na 25,23 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o šest bazických bodů na 3,11 %.

GUNDLACH: RECESE V USA SE NYNÍ NEOBÁVÁM

"Stále zataženější makroekonomický výhled na rok 2019 ovlivňuje i očekávání firem ohledně jejich zisků. To má za následek to, že ani zatím velice solidní zisky za třetí kvartál nedokáží posunout akciový trh výše," uvedl Alec Young ze společnosti FTSE Russell. "Ocenění akcií po poklesech z posledních týdnů kleslo, ale zatím trh jako celek stále není levný."

Výrobci čipů Texas Instruments (-8,22 %) a STMicroelectronics (-13,74 %) ve výsledkových zprávách varovali před slábnoucí poptávkou. Jejich varování přišlo po horších výhledech průmyslových gigantů Caterpillar (-5,58 %) a 3M (-4,16 %). Slabé výhledy čipových firem posílily obavy z dopadu cel a zpomalení růstu v Číně na zisky amerických společností.

V rámci hlavních sektorů ve středu obstály ty defenzivní jako výrobci tabáku a zboží osobní spotřeby nebo veřejné služby. Naopak výrazně odepisovaly velké technologické firmy nebo banky, pro které je rizikem možné zpomalení na trhu s úvěry na bydlení.

Prodej nových rodinných domů v USA v září klesl nejníže za dva roky. Zpráva je dalším signálem toho, že rostoucí úrokové sazby a ceny poškozují trh s bydlením.

Propad trhu prohloubila také zpráva centrální banky USA o americké ekonomice. Banka uvedla, že americké továrny zvyšují ceny kvůli clům, i když inflace se zatím zdá být ve většině částí země mírná.

Dařilo se naopak cenným papírům výrobce letadel Boeing (+1,31 %). Akcie firmy, která je největším americkým vývozcem do Číny, rostly, protože firma zlepšila výhled zisku na celý rok. Po skončení řádného obchodování svými čísly za uplynulý kvartál příjemně překvapily Microsoft, Tesla nebo Ford, zklamal naopak výrobce čipů AMD.

Výsledky amerických firem za třetí čtvrtletí byly dosud silné. Analytici mírně zlepšili očekávání růstu zisku na více než 22 %. Nicméně některé slabší výhledy je již přiměli snížit prognózu růstu zisku za čtvrté čtvrtletí na méně než 20 %.

PAULSEN: AKCIOVÝ BÝK V USA BY POTŘEBOVAL 15% KOREKCI

Americký dolar posílil ke koši měn a euro k dolaru se propadlo pod technicky významnou úroveň 1,14 USD. Dolaru pomohl propad akciových trhů a evropská statistika, která naznačila, že hospodářský růst v eurozóně zpomaluje. Trh je také nervózní kvůli možné eskalaci obchodní války mezi USA a Čínou a vývoji kolem italského rozpočtu.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,4 % na 96,37 bodu. Vůči euru dolar stoupl o 0,7 % na 1,1398 USD, k jenu však klesl o 0,2 % na 112,23 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,9 % na 127,80 JPY.

Podnikatelská aktivita v zemích eurozóny v říjnu podle nejnovějšího průzkumu konzultační společnosti IHS Markit polevila mnohem více, než se čekalo. Růst německého soukromého sektoru byl nejnižší za více než tři roky a zpracovatelský průmysl ve Francii rostl nejpomaleji za 25 měsíců. Zpráva naznačila, že by hrubý domácí produkt eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí mohl stoupnout 0,3 %. Analytici oslovení agenturou Reuters ještě začátkem měsíce odhadovali růst na 0,4 %.

Investoři se nyní zaměří na čtvrteční zasedání měnového výboru Evropské centrální banky. Mimo jiné budou sledovat, zda bude ECB komentovat prohloubení sporu mezi EU a Itálií kvůli návrhu rozpočtu Říma.

Ceny ropy se během dne zotavily z dvouměsíčního minima v reakci na zprávu o čerpání zásob nafty a benzínu v USA. Podporovaly je také blížící se sankce USA na vývoz ropy z Íránu. Nakonec ale ceny ropy Brent i WTI mírně klesly.

Zásoby ropy v USA se podle údajů ministerstva energetiky v minulém týdnu zvýšily o 6,3 milionu barelů, zatímco analytici oslovení agenturou Reuters očekávali růst o 3,7 milionu. Tento faktor však více než kompenzoval pokles zásob benzínu o 4,8 milionu barelů na 229,33 milionu, což je nejnižší stav od prosince 2017, a zásob destilátů, kam patří nafta a topný olej, o 2,3 milionu barelů. Oba údaje překonaly očekávání. Mírně se také zvýšilo využití rafinérských kapacit. Předsezónní údržba se blíží k závěru a rafinérie v příštích týdnech zvýší produkci před nadcházející zimou.

Tyto faktory by mohly částečně kompenzovat růst zásob ropy v USA v posledních pěti týdnech. Trh se nicméně obává geopolitických rizik a oslabení hospodářského růstu, který by přinesl i oslabení poptávky po ropě.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688