Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  23.10.2018 15:18:44

Viceguvernér ČNB Hampl: Sazby by měly být výše, než jsou


Úrokové sazby by měly být vyšší, než jsou, uvedl viceguvernér centrální banky (ČNB) Mojmir Hampl před dalším měnovým zasedáním bankovní rady. Česká národní banka zvýšila úrokové sazby na třech posledních zasedáních. Další měnové zasedání se uskuteční 1. listopadu. To je také posledním zasedáním pro Mojmíra Hampla, který je největším zastáncem zvyšování sazeb.

Na otázku "Budete na svém posledním zasedání hlasovat pro zvýšení sazeb?" Hampl v rozhovoru pro server Roklen 24 Hampl prohlásil: "Myslím si, že v této fázi hospodářského cyklu mají sazby být výš, než jsou. Mají být blíž své rovnovážné hodnotě, jakkoliv máme velkou nejistotu o tom, kde ta rovnováha je. Ta postupná horolezecká práce, která vede k vrcholu s názvem neutrální sazby, má dle mě pokračovat. Počasí je příznivé. "

Obdobně nedávno na okraj přednášky v Jihlavě Hampl prohlásil, že další zvýšení sazeb je možné už na příštím měnovém zasedání 1. listopadu.

Česká národní banka letos již čtyřikrát zvýšila úrokové sazby. Meziroční inflace se v Česku ale v září vrátila na úroveň 2,3 %, to jest dvě desetiny procentního bodu pod prognózu ČNB. Ani české koruně se k úrovni modelované národní bankou příliš nechce. Koruna během včerejška i dnešního dopoledne zůstávala nad hranicí 25,80 EUR/CZK, a tedy nadále hodně daleko od úrovní, kde ji vidí model ČNB.

Úrokový diferenciál stále neláká ani krátkodobé spekulanty, a tak se ČNB bude příští týden rozhodovat, zda koruně třeba nepomoci dalším zvýšením úrokových sazeb. Centrální bankéři mají ještě dva dny na to, aby se svými myšlenkami seznámili trh, a pak už nastane týden mlčení. Jiné opory se koruně nejspíše v nebližších dnech asi nedostane, napsala analytici Patria Finance v dnešním Rozbřesku.

Zdroje: Roklen24, Patria.cz, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688