Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  23.10.2018 10:34:41, aktualizováno 28.10.2018 09:04:51

Bisnode: Víc jak polovina českých firem neodvádí daň z příjmu


Od roku 2012 klesá podíl společností, které v Česku do státní kasy neodvádějí žádnou daň z příjmů, nicméně v celkovém součtu tato skupina stále tvoří nadpoloviční většinu. Naopak roste podíl firem, které na dani z příjmů ročně státu odvedou víc než milion korun. Ukázala to nejnovější analýza poradenské společnosti Bisnode, která v ČR disponuje nejrozsáhlejší databází finančních výkazů.

Do analýzy Bisnode vstoupily všechny společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti, které v letech 2012 až 2017 zveřejnily své finanční výkazy. V období 2012 až 2015 se jedná zhruba o vzorek 170 000 subjektů, za rok 2016 o necelých 130 000 a v roce 2017 téměř o 71 000 firem.  

„V České republice od roku 2012 klesá podíl společností, které neplatí daň z příjmu. Za posledních šest let jejich podíl klesl o 9,3procentních bodů na 50,2 procent. Nicméně firmy, které neodvádějí do státní kasy žádnou daň z příjmu, stále tvoří nadpoloviční většinu z analyzovaného vzorku subjektů, přičemž v roce 2012 jich bylo dokonce 60 procent,“ zhodnotila průzkum analytička Bisnode Petra Štěpánová. 

„Současně roste podíl subjektů, které daně odvádí. Zatímco v roce 2012 to bylo podle dostupných dat 40,5 % firem a v roce 2017 již 49,8 %. Daň z příjmu do sta tisíc korun odvádí necelých 27 % ze sledovaného vzorku. Sto tisíc až jeden milion korun platí téměř 15 procent společností a milion až deset milionů na dani z příjmu do státního rozpočtu odvede 6,5 procent společností,“ dodala Petra Štěpánová s tím, že rostoucí podíl společností, které odvádí daně z příjmu právnických osob souvisí s rostoucí ekonomikou, stejně jako zpřísňujícími se podmínkami jako je například zavedení EET nebo kontrolního hlášení DPH. 

Daně z příjmu společností s ručením omezeným a akciových společností

     

Data k 12. 10. 2018, *malý objem dat za rok 2017 souvisí s neplněním informační povinnosti ze strany firem

Zdroj: databáze a výpočty Bisnode

 

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688