Research (Conseq)
Investice  |  22.10.2018 15:44:44

Ratingová agentura Moody’s snížila rating italského vládního dluhu


Ratingová agentura Moody’s minulý týden v pátek snížila rating Itálie ze stupně Baa2 na Baa3, tedy na poslední stupeň v investičním pásmu nad pásmem spekulativním. Investoři tento krok do značné míry očekávali, neboť Moody’s již před pěti měsíci Itálii snížila výhled ratingu Itálie na negativní, čímž indikovala, že snížení ratingu může v následujícím období s poměrně výraznou pravděpodobností přijít. A také že přišlo. Jediným pozitivem na celé záležitosti je skutečnost, že Moody’s změnila výhled ratingu Itálie na stabilní, tudíž se vláda v Říme snížení ratingu do spekulativního neinvestičního pásma v nejbližším období bát nemusí. 

Moody’s vedly ke snížení ratingu dva klíčové důvody. Zaprvé je to výrazné oslabení italské fiskální pozice s tím, že nová vláda pro následující roky prognózuje výrazně vyšší rozpočtové deficity, než jaké ratingová agentura dříve předpokládala. Poměr italského vládního dluhu na HDP se proto v následujících letech pravděpodobně stabilizuje kolem současné úrovně 130 procent místo toho, aby došlo ke graduálnímu poklesu, se kterým ratingová agentura dříve počítala.

 

Druhým důvodem jsou negativní implikace pro střednědobé tempo růstu italské ekonomiky z titulu zastavených strukturálních a fiskálních reforem. Podle Moody’s neformují aktuální fiskální a hospodářské plány italské vlády koherentní agendu reforem, jež by zásadním způsobem ve střednědobém až dlouhodobém horizontu zvýšily současné anemické tempo růstu italského hospodářství. Ratingová agentura přitom očekává, že se ve střednědobém horizontu trend růstu italského HDP vrátí k vysoce podprůměrnému jednomu procentu z aktuálních mírně vyšších úrovní, které jsou podpořeny vyššími rozpočtovými schodky.

 

Financování státního dluhu se v posledních měsících začalo italské vládě značně prodražovat. Zatímco ještě v květnu výnos 10letého dluhopisu činil 1,75 procenta, ke dnešnímu dni se pohybuje dramaticky výše na úrovni 3,46 procenta. Riziková přirážka nad německé dluhopisy tak činí aktuálně přibližně 3 procenta. Vzhledem ke konci programu kvantitativního uvolňování ECB na konci letošního roku a neústupnosti italských vládních představitelů ohledně rozpočtového schodku na příští rok ve výši 2,4 procenta HDP, což je oproti plánům předchozí vlády trojnásobek, to vypadá, že výnosy italských vládních dluhopisů budou pokračovat v růstu, náklady na obsluhu obrovského vládního dluhu dále porostou a vládu z apeninského poloostrova čeká ještě pernější období než doposud.

Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688