Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  22.10.2018 15:28:57

Itálie slibuje, že rozpočet 2019 je stropem a bude diskutovat o budoucím snižování. Ve čtvrtek ECB a v pátek HDP USA za 3Q


Italská vláda slibuje, že se v současnosti plánovaný deficit nebude dále zvyšovat.
Zároveň volá po dialogu s Evropskou unií a vyřešení současných sporů. Podle dnešního dopisu italského ministra financí Evropské komisi si vláda uvědomuje, že jejich plán státního rozpočtu je v rozporu s pravidly EU. Ministerský předseda dále doplnil, že plánovaný deficit pro rok 2019 by měl být chápán jako horní hranice rozpočtu a je otevřen diskuzi o jeho snížení. Desetileté výnosy italských státních dluhopisu po pátečním snížení italského ratingu „pouze“ o jeden stupeň mírně poklesly na současných 3,5 %.

Mírné zisky si připsalo i euro, které posílilo vůči dolaru na současných EUR/USD 1,149. Mírné zisky si připisuje i koruna a další měny regionu. Impuls k většímu pohybu je však stále v nedohlednu. Do čtvrtka, kdy začíná mediální karanténa bankovní rady ČNB, by tak mohlo pomoci případné prohlášení jednoho z členů rady, které by mělo potvrdit naší prognózu dalšího zvýšení úrokových sazeb.

Ve čtvrtek bude ve středu pozornosti zasedání Evropské centrální banky. Předpokládáme, že oficiální zpráva z jednání zůstane beze změny. Pouze téma reinvestic výnosů z nastřádaného portfolia po konci kvantitativního uvolňování by se mohlo dočkat větší pozornosti. Zajímavé tak budou hlavně odpovědi guvernéra v druhé části tiskovky. Podle nás se bude M. Draghi opět snažit tlumit jestřábí tón, aby udržel očekávání růstu sazeb co nejdéle na nízkých úrovních. Nicméně prognóza týmu RBI zůstává stále stejná – konec kvantitativního uvolňování na konci tohoto roku a první zvýšení úrokových sazeb v září 2019.

Ve čtvrtek také proběhne první jednání turecké centrální banky od zářijového nouzového zvýšení sazeb. Trh v současnosti očekává výsledek beze změny. Nahrává tomu iluze uklidnění na trhu a pozitivní zprávy z ekonomiky. Nicméně podle nás by centrální banka musela zvýšit sazby o dalších 250-300 bodů, aby udržela spotřebitelskou inflaci alespoň na současných úrovních (v září meziročně 24,5 %).

Týden pak zakončí první odhad amerického HDP za třetí čtvrtletí. Ekonomika by podle odhadu RBI měla pokračovat v silném růstu 3,5 % č/č annualizovaně, což je stále vysoko nad potenciálem. Odhad trhu je o desetinu skeptičtější. K růstu by měli nejvíce přispět dva tradiční tahouni americké ekonomiky – soukromá spotřeba a investice.



Autor: František Táborský, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688