Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.10.2018 09:08:55

Americká ekonomika roste podle očekávání Fedu (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Zasedání Evropské centrální banky pravděpodobně žádné nové zprávy nepřinese. Předstihové indikátory v jednotlivých zemích i v celé eurozóně ukáží na stabilizaci ekonomiky. První čtení amerického HDP ukáže, že ekonomika v zámoří rostla ve třetím čtvrtletí téměř tak, jak Fed předpokládá.

Zasedání ECB žádné nové zprávy nepřinese

Tento týden budou finančními trhy sledovat zveřejnění několika klíčových makroekonomických indikátorů. Jednotlivé předstihové indikátory v Evropě vesměs ukáží na stabilizaci ekonomické situace. Čtvrteční zasedání ECB pravděpodobně žádné nové zprávy nepřinese, diskutovat se budou především rizika prognózy. Ta podle našeho názoru zůstanou celkově vyvážená a ukončení nákupu aktiv na konci roku neohrozí.

V zámoří budou trhy především sledovat páteční zveřejnění prvního čtení HDP ve třetím čtvrtletí. To podle ekonomů SG ukáže na 3% mezičtvrtletní anualizovaný růst americké ekonomiky, která si tak udrží trajektorii předpokládanou tamější centrální bankou.

Polsko trápí nedostatek zaměstnanců

Polská nezaměstnanost v září zůstala pravděpodobně nezměněná a pod 6 % zůstane i po zbytek roku. V Polsku, podobně jako v celém regionu, se nedostatek zaměstnanců stává stále výraznějším problémem, což představuje značné riziko pro inflační výhled ve střednědobém horizontu.

Zaostřeno na dnešek: Italská vláda odpoví EU ohledně svého expansivního rozpočtu

Evropská komise dostane odpověď o italském rozpočtu

Dnes se očekává odpověď italské vlády na dopis, který obdržela od Evropské komise ve čtvrtek. V něm Evropská komise žádala vysvětlení zvýšených expansivních výdajů, především nebývale vysoké odchylky rozpočtu na příští rok od rozpočtových pravidel EU. Nedá se vyloučit, že italská vláda bude v budoucnu požádána o revizi svého rozpočtu. Každopádně dnešní odpověď by mohla snížit napětí, které se minulý týden vyeskalovalo a zvýšilo rozdíl mezi 10letými výnosy italských a německých vládních dluhopisů na 5,5leté maximum.

Napětí okolo brexitu se stupňuje

Minulý týden byla pozornost upřená na zasedání Evropské unie, kde se diskutovala smlouva o odchodu Velké Británie z evropského společenství. Jelikož k žádné dohodě nedošlo, debata především ve Spojeném království nabírá na obrátkách a ponechává premiérku T. Mayovou pod silným tlakem. Euro vůči dolaru zažilo perný týden, když během prvních dvou dnů posilovalo až k 1,16 USD/EUR. S příchodem summitu EU polovině týdne se ale situace obrátila a euro skončilo o 0,4% slabší na hladině 1,151 USD/EUR.

Korunu čeká klidný den

Dnešní ekonomický kalendář není z hlediska regionálních měn zajímavý. Potenciál ovlivnit jejich kurz mají především geopolitické události popsané výše. Peněžní zásoba zveřejněná v Polsku na zlotý pravděpodobně žádný efekt mít nebude. Forint i koruna začínají obchodování silnější než před týdnem, zlotý na hladině 4,296 PLN/EUR stejně jako minulé pondělí.

Regionální měny zklamání ze statistik nedaly najevo

Makroekonomická data z regionálních trhů zklamala. V Maďarsku to byly reálné hrubé mzdy, jejichž meziroční dynamika byla v srpnu, ač stále dvouciferná, nejnižší od ledna 2017. Z podrobnější statistiky vyplývá, že za celkově nižším růstem stojí především slabší růst mezd ve veřejném sektoru. Meziměsíčně mzdy poklesly o 1,7 %. Maďarský forint po zveřejnění mírně oslabil na 323,8 HUF/EUR.

Také statistiky u českých severních sousedů nedopadly podle očekávání. Maloobchodní tržby v září propadly, především kvůli nižším prodejům aut a v reálném vyjádření zpomalily svůj meziroční růst oproti srpnu o téměř 3 pb. Polská měna na statistiku nereagovala.

Rovněž česká koruna zažila v pátek nudný den. Krátce si sáhla na 25,89 CZK/EUR, nakonec ale skončila obchodování na 25,85 CZK/EUR. 

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688