TNBiz (TN.cz)
Volby  |  21.10.2018 22:06:22

Průzkum: Pravice dotahuje ANO, ČSSD by do Sněmovny neprošla

Rok po sněmovních volbách v Česku výrazně posilují pravicové strany. Nejsilnějším subjektem je stále hnutí ANO, ale jeho náskok před ostatními se snižuje.

Do sněmovny by se momentálně dostalo jen osm stran, vládní ČSSD by zůstala mimo hru. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP, provedeného exkluzivně pro televizi Nova.

Občanská demokratická strana by podle aktuálního průzkumu získala nejvíc hlasů od února roku 2011. Lépe než před rokem by si ale vedly i další opoziční strany.

Rok po sněmovních volbách by si nejvíc polepšila ODS a Piráti - konkrétně o 4,6, potažmo 3,9 procenta. Další opoziční strana - TOP 09 - posílila o 0,6 % a vyhoupla se před lidovce. Podle odborníků k tomu pomohl i úspěch předsedy strany Jiřího Pospíšila v komunálních volbách.

"Voliči oceňují, kdy se menší strany dávají dohromady a snaží se vytvořit alternativu vůči hnutí ANO a vůči vládě, ve které jsou komunisté a sociální demokraté," myslí si Pospíšil.

Právě sociální demokracie by nyní podle průzkumu získala jen 4,9 % hlasů a do Sněmovny by se těsně nedostala. Podle politologů je propad ČSSD způsobený především tím, že strana dlouho a veřejně řešila personální otázky a další problémy a nesoustředila se na plnění svých programových priorit.

Pozice současné vládní koalice by se kromě absence ČSSD zkomplikovala i slábnoucí podporou hnutí ANO i komunistů, kteří menšinovou vládu tolerují.

"Pro Andreje Babiše je to zpráva, že by teď předčasné volby pro něj nebyly atraktivní, nebyly výhodné, protože by neměl partnery do vlády. Musel by velmi ustupovat a zdaleka by neměl jisté, že by se on sám stal premiérem," myslí si politolog Jan Kubáček.

Výsledky průzkumu podle odborníků zčásti ovlivnily i doznívající komunální volby a témata, o kterých v nich strany mluvily. Průzkumu se zúčastnilo na 19 tisíc dospělých Čechů. Ti pohlavím, věkem, vzděláním, bydlištěm či příjmy kopírují složení obyvatel České republiky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

22.10. 12:36  Titulek (Jose)
21.10. 23:27  Titulek (PetrK)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688