TNBiz (TN.cz)
Insolvence  |  21.10.2018 19:14:19

Stále více lidí nezvládá splácet své dluhy, nejhůř je na tom Ústecko

I přes ekonomický růst nezvládá mnoho Čechů své dluhy. Problémy s insolvencemi drtí hlavně severní Čechy a Moravu. Nejhorší je situace v severozápadních Čechách, kde podíl lidí v insolvenci přesahuje v průměru deset procent. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy sdružení SOLUS. To provozuje registr s informacemi o dlouhodobě nesplácených dluzích.

Neblahé prvenství si drží Ústecký kraj, své dluhy tam neplatí 13,64 procenta obyvatel. Následuje kraj Karlovarský, kde má problémy se splácením 11,95 procenta dlužníků.


Naopak nejmenší problémy mají obyvatelé Zlínského kraje, kde své dluhy nezvládá krotit 4,63 procenta lidí. Jen těsně druhá skončila Vysočina s 4,65 procenta. Průměr pro celou Českou republiku čítá 7,15 procenta.

 

 



“Z hlediska splácení úvěrů na spotřebu si nejlépe vedou obyvatelé Prahy, kde podíl klientů s ohroženým krátkodobým dluhem činil jen 8,19 procenta. Praha vede také ve splácení úvěrů na bydlení, pouze jeden klient ze sta má se splácením takového úvěru problémy,“ řekl již dříve výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Celkově všechny moravské kraje s výjimkou Moravskoslezského vykazují podprůměrný podíl obyvatel v insolvenci. Jihomoravský a Zlínský kraj patří mezi tři nejméně předlužené kraje spolu s Vysočinou, která leží na pomezí Čech a Moravy.

 

Nejhůře z Moravy a Slezska je na tom severněji položený Moravskoslezský kraj. Dluhy tam nezvládá 9,26 procent obyvatel, čtvrtletně jich navíc přibylo. Stejně tak se navýšil podíl insolvencí v Olomouckém kraji.

 

Podobně je tomu v Čechách. Pás krajů na severozápadní hranici s Německem, tedy Karlovarský, Ústecký a Liberecký, jsou tři oblasti s největším podílem nesplácených dluhů. A situace se oproti minulému kvartálu zlepšila jen v Libereckém kraji, přesto i tam dosáhl poměr na 9,5 procenta.

Nejlepší výsledek z celých Čech má Praha s 5,71 procenty, ovšem i tam přibylo dlouhodobých dlužníků. Následují Pardubický kraj s 6,04 procenty a Jihočeský s 6,35 procenty.


Celkově je ale situace vzhledem k předcházejícím letům lepší. Počet insolvencí se dlouhodobě snižuje, od minulého září ubylo 20 tisíc problematických dlužníků na současných 620 tisíc. “Česká republika těží z novelizované a dobře fungující legislativy v oblastech ochrany spotřebitele a poskytování úvěrů,“ vysvětlil za sdružení SOLUS Miroslav Beneš.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

22.10. 08:24  Titulek (Bejvoč)
21.10. 22:26  Titulek (PetrK)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688