Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.10.2018 10:53:13

Divoký vývoj na BCPP ve 42. týdnu, překvapením zejména O2


Ačkoliv by se to podle pátečního závěrečného stavu indexu PX nemuselo zdát, akcie na pražské burze prožily volatilní týden. Index PX se pokoušel dokonce podívat zpět na hranici 1 100 bodů, nakonec oproti minulému pátku zakončil „červeně“ neutrálně na 1 079 bodech. Je to však jen shoda náhod, když celá řada emisí vykázala mezitýdenně poměrně výrazné změny. Jejich vzájemná protichůdnost však index vlastně nikam neposunula.

Vítězem týdne se s převahou staly, pro index významné, akcie Avast. V návaznosti na zveřejněné solidní provozní ukazatele se pokoušely atakovat svá dosavadní maxima z úvodu měsíce. Upevnily si tak nyní pozici vůbec nejziskovější emise v letošním roce, kterou si vydobyly již v úvodu října. Od vstupu na trh, tedy od května, zhodnocují aktuálně již o více než 21 %.

 

Dlouho si zmiňované vedení poslední týdny udržovaly akcie ČEZ, které však pomalu začínají letošní zisky odevzdávat. Ceny elektřiny se sice drží vysoko, vychládat však začaly ceny emisních povolenek a také se znovu mezi investory objevil strach ohledně jádra. Nyní politici hovoří, že chtějí rozhodnout do konce roku.

Větší ztráty v týdnu zaznamenaly jen 2 emise. Akcie Kofola se dostaly na 3 týdenní minima až na 292 , nádech přišel až v pátek. To nešlo říci o akciích O2, které doslova smetla páteční závěrečná aukce. Před ní se obchodovaly u hladiny 248 , aukce přinesla při nezvykle výrazném objemu 48 mil. titulu propad na novou nejnižší úroveň od prosince 2016. Celkově v pátek zobchodovaných téměř 70 mil. znamená letos na titulu druhý nejvyšší objem. Při pohledu na vyplácené požitky akcionářům O2, a víru v jejich udržení, by dividendový výnos nyní činil již 8,7 %. Takovou výší se žádný titul na pražské burze nyní nemůže pochlubit.

Zvýšení dividendy se sice očekává u akcií KB, titul však znovu atakuje letošní minima. Ostatní finanční tituly si nakonec dokázaly v týdnu polepšit, když volatilitu předváděly zejména akcie ERSTE a MONETA. U posledně zmiňovaných jsme mohli vidět nejprve i pokles na 6 týdenní minima, když investoři stále různorodě vstřebávají navrhovanou transakci se skupinou PPF.

Naopak 6 týdenní maxima předvedly v návaznosti na růstové hospodářské výsledky akcie CETV, které však následně na konci týdne začaly opět kurzově vychládat.

Na již v minulém týdnu zveřejněná solidní provozní čísla nakonec začaly pozitivně reagovat akcie likérky STOCK. Posílit dokázaly nakonec ještě i akcie Philip Morris, přestože se nejprve obchodovaly již na nejnižší úrovni od června loňského roku.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688