TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  19.10.2018 23:07:12

Slavné herečky zakazují dětem pohádky. Spící žena se nelíbá

Feministky se pustily do válečného tažení proti pohádkám od Disneyho, které jsou údajně sexistické, šovinistické a rasistické. Podle spisovatelky Scarlett Curtisové by měly být přepsány tak, aby více odpovídaly moderním ženám. Za pravdu jí daly některé hollywoodské herečky. Například Keiře Knightley se nelíbí, že Popelku zachránil muž. Podle Kristen Bell měl zase Sněhurku princ požádat o svolení.

Podle feministické spisovatelky Scarlett Curtisové v dívkách pohádky vytvářejí nereálná očekávání od života. Ty pak touží po tom, aby potkaly okouzlujícího prince a žily s ním šťastně až do smrti, uvedl deník Mirror.

 

"Pohádky mohou končit tak, že si žena najde muže, ale taky může zůstat nezadaná, může si najít úspěšnou práci. Tohle v nich ale nenajdeme," řekla Curtisová. Na disneyovských princeznách se jí nelíbí, že jsou všechny hubené, bílé a podřizují se mužům.

 

Spisovatelka Adele Parksová s ní odmítla souhlasit a namítla, že v Aladdinovi si chudý chlapec získá srdce bohaté princezny, což jde přece proti klasickému duchu pohádek. Curtisová na to odpověděla, že Aladdin je rasistický.

 

Curtisová rovněž dodává, že ženy jsou v pohádkách ukazovány jako neschopné - aktivními postavami jsou muži. Šípková Růženka například skoro celý příběh prospí.

 

 

 

Svými výroky vzbudila mezi lidmi pobouření. "Přepisovat filmy od Disneyho kvůli sexismu a feminismu? Tak teď jsem už opravdu slyšel všechno. Svět se zbláznil," napsal jeden muž na Twitteru.

 

Lidé na internetu spisovatelku napadají nejen proto, že chce podle nich zničit tradiční pohádky - spousta z nich poukazuje na to, že v Disneyho pohádkách je přece spousta pozitivních ženských rolí. Například Pocahontas nebo Mulan jsou silné a statečné ženy. Navíc ani jedna z nich není bílá, takže reprezentují jiné kultury.

 

 

 

Ne všichni ji ale kritizují - Curtisová našla podporu u některých slavných hereček. Například Keira Knightley zakazuje své dceři koukat se na některé pohádky od Disneyho uvedlo BBC. Mezi ně patří například Popelka. "Ta čeká na bohatého muže, aby ji zachránil. Nedělej to! Zachraň se sama," řekla Knightley v pořadu moderátorky Ellen DeGeneres.

 

Zákaz platí i pro Malou mořskou vílu, protože se dobrovolně stala němou kvůli muži.

 

Paradoxně s feministickou kritikou pohádek souhlasí i Kristen Bellová, která dabovala hlavní postavu filmu od Disnyeho Ledové království. "Pokaždé, když skončí Sněhurka, podívám se na své dcery a zeptám se jich, jestli jim nepřipadá divné, že se Sněhurka nezeptala zlé čarodějnice, proč má jíst to jablko?" svěřila se Kristen Bell.

 

Herečce se také nelíbí, že byla Sněhurka políbena ve spánku. "Nemyslíte, že je divné, že princ políbí Sněhurku bez jejího svolení? Nemůžete přece líbat někoho, když spí!" tvrdí Bellová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688