Nezapomeňte připravit svou střechu na zimu!

Jana Brožková, 19.10.2018
Pohybujte se po střeše bezpečně Majitelé mnoha nemovitostí si myslí, že postavením nového domu či rekonstrukcí toho stávajícího mají na spoustu let po starostech. Je to pravda jen částečně: pokud podcení průběžnou údržbu, mohou brzy řešit velké problémy. Prevence je lepší než likvidace následných škod či dokonce újmy na zdraví. Střechu, která je korunou vašeho domu, můžete během podzimu v klidu připravit na plískanice, mráz, led a sníh. A díky tomu ji mít na jaře příštího roku jako novou. Pokud si střecha žádá větší zásah, je právě teď nejvyšší čas na její kompletní výměnu, aby do zimy bylo vše hotovo.

Důkladná prohlídka střechy je nutná

Velkou zátěží pro vaši střechu mohlo být letošní horké léto se silným UV zářením a řídkými, zato však prudkými dešti a bouřkami. „Ujistěte se, že jarní vítr a letní krupobití u vás nezpůsobily žádné škody. Zvláště pokud je vaše střecha již starší, prověřte případné důlky, trhlinky či dírky. U betonových a hliněných střech vyměňte všechny poškozené tašky. Poškození tohoto typu obvykle hradí pojišťovna – nezapomeňte ji tedy nejprve kontaktovat, než se do opravy pustíte,” radí Štěpán Lášek, produktový manažer společnosti Lindab. „Zkontrolujte, že všechny spoje na střeše jsou v pořádku. Riziko hrozí zvláště členitějším střechám: střešní okna, vikýře, boční spoje, úžlabí, komíny – na to vše je třeba se zaměřit především. Ujistěte se, že lemování a spáry jsou v pořádku a zabrání pronikání vody,“ dodává Štěpán Lášek.

Věnujte pozornost okapům a svodům

Během větrného podzimu se listí, větvičky a drobné nečistoty často hromadí v okapech a svodových rourách. Tím se zpomaluje odtok vody ze střechy, v horším případě voda dokonce přetéká z okapů ven. „Když se voda v okapech drží dlouho, může způsobit předčasné opotřebení jejich nátěru a ochranné vrstvy. V horším případě mohou okapy, zvláště pokud už jsou starší a nejsou již z výroby opatřeny povrchovou úpravou, začít reznout. Když voda zamrzne, její zvětšující se objem a hmotnost mohou poničit spoje a okapové háky,” varuje Štěpán Lášek. Nezapomeňte proto během podzimu odstranit všechny větvičky nebo listí, které by mohly zabránit odtékání vody ze střechy do okapů.

Pohybujte se po střeše bezpečně!

Že se vám, najaté firmě či kominíkům na střechu špatně dostává a obtížně se po ní pohybuje? Asi jste zapomněli na bezpečnostní prvky. Ty je ve vašem vlastním zájmu třeba mít na každé střeše, v jakémkoli klimatickém prostředí od hor až po nížiny.

Nevíte si rady? Zavolejte odborníky!

Pokud se údržbou střechy zabývat nechcete, nebo si vaše střecha žádá větší zásah, je čas obrátit se na odborníky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba