Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.10.2018 10:46:52

Pimco si stojí za svým: Nízké sazby tu budou i nadále


V posledních týdnech dolehly na trhy obavy z růstu sazeb v USA a podle společnosti Pimco se diskutuje i o tom, zda úplně nekončí éra nízkých globálních sazeb. „Náš pohled je takový, že nízké sazby tu s námi budou i nadále. Nyní sice rostou, ale my se domníváme, že naše teze Nového neutrálu, v němž rovnovážně sazby drží nízko ekonomické a demografické faktory, je stále relevantním myšlenkovým rámcem,“ píše Pimco na svých stránkách.

Podle investiční společnosti zůstanou sazby nejníže v Evropě a Japonsku, protože jak ECB, tak Bank of Japan budou držet své klíčové sazby blízko nuly „minimálně ještě několik let“. Ve Spojených státech bude napjatý trh práce tlačit Fed do pokračujícího zvedání sazeb a to bude tlačit nahoru i výnosy na dluhopisových trzích. „Nicméně většina tohoto příběhu již byla napsána a prostor pro další růst sazeb je kvůli řadě faktorů už omezený, míní ekonomové z Pimca.

Globální investoři si nyní podle Pimca musí udělat názor na to, zda se na konci cyklu zvedání sazeb v USA dostane klíčová sazba Fedu nad 2,875 %. „Už asi tři roky se dluhopisový trh domnívá, že právě na této úrovni zvedání sazeb skončí. Pokud by se měly výnosy vládních obligací ze současných úrovní pohnout tím či oním směrem, musela by se změnit očekávání ohledně této terminální výše sazeb,“ píše Pimco. Kdyby se například trhy začaly domnívat, že Fed skončí s utahováním politiky až na 3,4 %, výnosy vládních dluhopisů by na to zareagovaly odpovídajícím způsobem.

„Ovšem my se na základě našeho posledního cyklického výhledu domníváme, že Fed zvedne sazby jen na úroveň 2,75 – 3 %, a to na konci roku 2019. Podle nás jsou totiž faktory, na kterých stojí Nový neutrál, stále relevantní, včetně demografických změn, jako je stárnoucí generace „babyboomers“. Tyto faktory budou brzdit potenciál amerického hospodářství až do třicátých let. Negativně působí i pomalý růst investic a výdajů na infrastrukturu, který se projeví na růstu produktivity. K tomu se přidává pomalé tempo růstu úvěrů, vysoká míra globálních úspor a opatrné spotřebitelské výdaje,“ vypočítává Pimco.

„Konec býčího trhu a recesi může přinést celá řada faktorů, ale vysoké globální sazby mezi nimi nejsou. Ovšem ekonomiky jsou v současné době křehké a jakýkoliv posun směrem od éry mimořádně nízkých sazeb může vyvolávat problémy,“ uzavírá Pimco.

Zdroj: Pimco


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:03  Michal Semotan (J&T Banka): Na co si dávám pozor při výběru akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688