Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.10.2018 14:27:04

Další „insider nákupy“ na solární E4U aneb snižování free floatu

Po zhruba půl roce se manželka předsedy představenstva „solární“ společnosti E4U Jitka Bínová navrátila k nákupům firemních akcií. Pokračuje tím vlastně koncentrace podílu majoritního akcionáře a tedy reálné snižování free floatu u akcií E4U.

Jak poodkrylo regulatorní hlášení, Jitka Bínová v pátek 12. října nakoupila na pražské burze celkově 6 104 akcií. Postarala se ten den vlastně o veškerý objem obchodů na titulu. Koupě se uskutečnila v kurzech od 108 do 110 , resp. do akcií investovala tentokrát 668,5 tisíc Kč. Od zmiňovaného pátku se zatím s akciemi E4U neuskutečnil nezvykle žádný obchod.

„Majoritní“ podíl již přesahuje 57 %

Teprve loni v únoru Jitka Bínová nahlásila, že jedná ve shodě se společností E4U Finance. Z 90 % je tato firma vlastněna manželem Petrem Bínou a tato firma právě ovládá E4U. Vlastní v ní totiž stabilně 51 %. Jitka Bínová přitom začala na pražské burze nakupovat akcie E4Uroce 2012 zhruba rok po primární emisi. Při zmiňovaném loňském hlášení J.Bínové byl tehdy již její podíl uváděn ve výši 5,36 %. Vzhledem také k následujícím nákupům, včetně posledně zmiňovaných, by tedy měl její podíl již přesahovat 6 %, resp. činit 6,31 %.

Nákup za dividendy?

E4U je z hlediska výplaty dividend vlastně nejstabilnější firmou na pražské burze. Zatím každoročně se akcionáři dočkali požitku 5,60 /akcii, přestože hospodaření firmy by umožňovalo jeho zvýšení. Letos bylo valnou hromadou stanoveno rozhodné datum pro nárok na dividendu na 24. září. Akcionáři se prostředků dočkali následně hned v úvodu října. Jitka Bínová měla vzhledem k vlastnictví více než 150 tisíc akcií obdržet po zdanění více než 700 tisíc Kč. Ty tak mohly plně pokrýt její poslední nákupy akcií.

Hospodaření E4U

Teprve po zmiňovaném letošním rozhodném dnu na dividendu se akcionáři dočkali informace o hospodaření firmy za 1. pololetí roku. Ve srovnání s loňským prvním pololetím, kdy výroba elektřiny ve dvou firemních zdrojích byla v této dekádě vůbec třetí nejvyšší (2 713 MWh), letošní rok přinesl o něco slabší čísla. Přesto vlastně srovnatelná s průměrem posledních let. Výroba dosáhla 2 562 MWh elektřiny, díky čemuž tržby z jejího prodeje dosáhly 41,3 mil. . Oproti loňskému srovnatelnému období pokles o 2 mil. . O 7 % se pak snížil konsolidovaný zisk E4U na 17,8 mil. . Na jednu akcii E4U tedy dosáhl 7,44 .

E4Uvýsledky zveřejnila vlastně již tradičně také informaci o produkci za prázdninové 2 měsíce. Dosáhla 1 272 MWh, tj. nepatrně více oproti loňsku, kdy činila 1 264 MWh.

Dividenda opět 5,60 ?

Obě výrobny elektřiny má společnost nadále v běžném provozu. Pokud nenastanou nenadálé události na fotovoltaice či se nedočkáme nečekaných změn v legislativě v oblasti podpory obnovitelných zdrojů, stabilnost hospodaření E4U nic nebrání v cestě. A tedy i v příštím roce dividendě nejspíše jen 5,60 . Společnost evidentně stále nemá zájem na jejím zvyšování. Nerozdělený zisk se přitom naakumuloval již na 62,5 mil. . Převedeno na každou akcii přes 26 Kč… Nutno dodat, že společnost nadále splácí svá výrobní zařízení.

Závěrem snad jen dodat smutnou realitu, že investoři mají ztíženou situaci dostat se k informacím o společnosti. Webové stránky E4U.cz jsou již totiž několik týdnů nedostupné (chybová hláška). Člen představenstva Aleš Jelínek, resp. jeho společnost Jelinek Investments, má přitom na starosti zajistit plnění informačních povinností i provozování dané domény. Za tyto služby přitom ročně inkasuje 290 tis. Kč.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688