TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.10.2018 11:32:40

Útoků na naše vojáky bude víc, tvrdí expert. Mohou být fatální

Čeští vojáci letos v Afghánistánu zažívají krušné časy - během krátké doby teroristé provedli dva útoky na české jednotky. Podle českého generála a experta na oblast bezpečnosti Andora Šándora můžeme očekávat, že útoků na české vojáky v Afghánistánu bude přibývat.

První tragédie se stala v srpnu u základny Bagrám - při sebevražedném útoku zemřeli tři čeští vojáci. K druhému útoku došlo na tomtéž místě ve středu krátce poté, co jednotka z Prostějova zlikvidovala jednoho ze spolupachatelů srpnového atentátu. Pět vojáků utrpělo při útoku zranění - jeden z nich je ve vážném stavu. Není tedy překvapivé, že řadu lidí napadlo, zda se nejednalo o odvetu.

Podle Šándora není náhoda, že v tak krátké době teroristé podnikli dva útoky na české vojáky. Nemyslí si ale, že středeční útok má přímou souvislost se zabitím spolupachatele srpnového útoku. "Nedá se ale samozřejmě vyloučit, že útok byl odvetou za to, že jsme krátce poté, co byli naši tři vojáci zabiti, zveřejnili, že se pomstíme. Takové věci by měly zůstat v okruhu bezpečnostních sil a lidí, kteří jsou k tomu určeni," řekl pro TN.cz Šándor.

Situace v Afghánistánu se podle něj jednoznačně zhoršuje. Dá se očekávat, že síla a útoky teroristů budou růst. "Tálibán začal být velmi aktivní a čím víc se budeme angažovat, tím víc můžeme být terčem takovým útoků, jaký jsme zažili včera a v srpnu," uvedl Šándor. "Nedá se bohužel vyloučit, že útoků na naše vojáky - a to i těch fatálních - bude víc," dodal.

V Afghánistánu je situace podle něj natolik vážná, že je nepravděpodobné, že ho v dohledné době mezinárodní společenství opustí. "Otázkou je, jestli jsme zvolili správnou politiku a jestli za to všechny ty oběti, které přinášíme - včetně finančních - stojí," vyjádřil se Šándor.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688