Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  18.10.2018 10:09:06

Daňové raje prekvapili. Spojené štáty americké zmazali straty, pribudli tu desiatky slovenských firiem

Kým detailné dáta z prvého polroka 2018 ukazovali, že počet slovenských spoločností s vlastníkom sídliacim v daňovom raji medziročne klesá, firmy straty v treťom kvartáli zmazali. Aktuálne v daňových rajoch sídli 4 826 slovenských firiem, pričom od začiatku roka pribudlo 74 nových firiem. Najväčší prílev zaznamenali Spojené štáty americké (53 podnikov) a Cyprus (16). Detailnú analýzu priniesla poradenská spoločnosť Bisnode, jednotka v poskytovaní dát ekonomických informácií.    

„Dáta dlhodobo naznačovali, že Slováci sa pomaly odkláňajú od Spojených štátov amerických ako daňového raja. Čísla za tohtoročný tretí kvartál však ukázali, že práve Spojené štáty americké zaznamenali najväčší prílev slovenských firiem v poslednom období,“ hovorí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Za Atlantikom aktuálne sídli spolu 1 023 slovenských firiem, čo je o 42 podnikov viac, ako v 2. kvartáli tohto roka a o 34 viac, ako na konci minulého roka. „Za posledné mesiace ide o najvýraznejší nárast v počte novozaložených materských či dcérskych spoločností v destináciách, ktoré monitorujeme z hľadiska daňového zvýhodnenia. Nárast, i keď menej výrazný ako pri Spojených štátoch amerických, sme zaznamenali aj pri Cypre a Holandsku, ktoré dlhodobo patria medzi TOP trojicu obľúbených daňových rajov pre Slovákov,“ dopĺňa Štěpánová. Na Cypre sídli aktuálne 1 120 slovenských firiem, pričom od začiatku roka ich pribudlo 16. Holandsko zaznamenalo mierny odlev v druhom kvartáli, kedy tu sídlo priznalo 1 127 spoločností. No rovnako ako USA svoje straty zmazalo. Za posledné tri mesiace v Holandsku pribudlo 13 nových slovenských firiem.

Plusové hodnoty od začiatku roka pripísali aj ďalšie daňové raje. Záujem je stále o Panamu (+10), Lotyšsko (+9), Hongkong (+7) a Maltu (+6). Naopak najväčší odlev od začiatku roka zaznamenali podľa dát spoločnosti Bisnode  Monako (-12), Britské Panenské ostrovy (-11) a Seychelská republika (-8).

V daňových rajoch v súčasnosti sídli spolu 4 826 slovenských firiem s podielom na základnom kapitále vo výške takmer 10,5 miliardy eur.


VÝVOJ POČTU SLOVENSKÝCH FIRIEM V DAŇOVÝCH RAJOCH

 
Zdroj: Bisnode

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688