Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.10.2018 15:48:25

Pictet: Fed nezastaví ani rozvíjející se ekonomiky


„Když na politiku Fedu hledíme z druhého břehu Atlantiku, je pro nás rozhodující otázkou, nakolik se může jeho politika odtrhnout od monetární politiky dalších významných centrálních bank,“ píše ve své nové analýze investiční společnost Pictet. Poukazuje na to, že už nyní se výnosy tříměsíčních amerických vládních obligací pohybují kolem 2,2 %, zatímco průměr výnosů obligací německých a britských se pohybuje kolem nuly. „Jde o největší transatlantickou mezeru ve výnosech od září roku 1984, když prezident Fedu Volcker bojoval s inflací agresivním utahováním,“ poukazuje Pictet.

Historický vývoj rozdílu mezi výnosy krátkodobých vládních dluhopisů v USA na straně jedné a průměrem výnosů krátkodobých obligací v Německu a Velké Británii popisuje následující graf. Úplně nejvyšších hodnot dosáhl tento rozdíl v roce 1981. Příčinou byla i tehdy zmíněná Volckerova politika:



Fed nyní podle Pictetu sleduje při utahování své monetární politiky téměř výhradně situaci v americkém hospodářství. Prozatím to znamenalo „autopilota se zvedáním sazeb každé čtvrtletí, a to až do chvíle, kdy by nastala nějaká vážná změna“. Tento přístup je podle Pictetu pragmatický a podle posledních prohlášení zástupců Fedu snižujících význam neutrálních sazeb se zdá, že bude pokračovat i nadále. V principu se tak dá čekat, že „dokud ekonomika roste a trh práce zůstává silný, sazby půjdou dál nahoru“.

Fed také poukazuje na to, že ekonomický cyklus v USA je v pokročilejší fázi než v jiných ekonomikách. Mimo jiné na to ukazuje i nezaměstnanost, která se v USA pohybuje na 3,7 %, zatímco v eurozóně se nachází na 8,1 % (i když trend směřuje dolů). Ve Velké Británii se sice nezaměstnanost dostala na 4 %, ale Bank of England zase čelí vysoké nejistotě kolem brexitu. Ohledně vývoje v rozvíjejících se zemích je pak Fed podle Pictetu poměrně nevzrušený. Ukazuje na to například nedávný projev Jamese Bullarda, který uvedl: „Rozvíjející se trhy jsou na změny v americké monetární politice připraveny tak, jak to jen jde.“

Bullard také tvrdil, že Fed je ohledně své další politiky maximálně transparentní. A dodal, že rizika spojená s vlivem americké monetární politiky na rozvíjející se trhy a jejich možnou vysokou volatilitu jsou z hlediska Spojených států omezená. „Jinak řečeno, pro Fed zůstává situace v rozvíjejících se zemích na okraji zájmu. Zdá se, že pouze zpomalení americké ekonomiky či náhlý šok na finančních trzích by mohly vést k přerušení autopilota nastaveného na utahování ve Spojených státech,“ míní Pictet. Společnost nyní čeká, že Fed zvedne sazby v prosinci, březnu, červnu a září příštího roku. Pak si Fed dá se zvedáním sazeb pravděpodobně pauzu.

Zdroj: Pictet


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.12.2023Rozvíjející se trhy napovídají, kdy Fed sníží sazby Fidelity International (Fidelity International)
17.02.2022Investice do krajských nemocnic se nezastaví ani v letošním roce pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
01.04.2021Očkování v Pardubickém kraji se nezastaví ani o Velikonocích pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688