TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  17.10.2018 14:02:58

Finance ve vztahu: Plusy a mínusy jednotlivých modelů hospodaření s penězi


Nadsamec Jirka, jak sám sebe účastník středeční Výměny manželek nazývá, řídí život celé své rodině. Když náhradní manželka Jarmila zavede debatu na finance, nestačí se divit. Submisivní Martina Jirkovi odevzdává celou svou výplatu a pokud si chce něco koupit, musí se první zeptat na manželovo svolení. Umíte si něco takového představit? Jaké jsou další modely hospodaření s penězi ve vztahu, které se nejčastěji vyskytují v českých domácnostech?

Víte, jak ve vztahu vyřešit finance? Jaké jsou možnosti a která je pro vás ta pravá?

 

Kasu drží jeden z partnerů

Případ Jirky z Výměny manželek. Znevýhodněný je především ten, který k účtu nemá přístup a ztrácí tak finanční svobodu. Většině párům přijde tento model nepředstavitelný a zastaralý, ale v některých případech může fungovat. Jedná se především o situace, kdy jeden z partnerů neudrží korunu, má dluhy, problémy s alkoholem nebo ho lákají herní automaty.

 

Společný účet

Výhodou tohoto modelu je, že díky němu mají oba partneři nejlepší přehled o stavu rodinných financí a snáze se tak plánují větší výdaje. Takový model je vhodný také v případě, když je žena těhotná a nemá tak možnost pracovat na své finanční stránce. Přístup ke společnému účtu ženě dodá pocit větší svobody. Nevýhodou je, že některé ženy se pak bojí pořídit si šaty nebo jinou typicky ženskou radost, pro kterou partner nemá pochopení. Stejný problém můžou mít i muži s penězmi, které by rádi utratili třeba za pivo nebo počítačové hry. Oba partneři jsou také podle pohybů na účtě dobře vystopovatelní, což občas může být příčinou hádek. Tento model by také nedělal dobrotu v domácnostech, ve kterých je jeden typický šetřílek a druhý rád rozhazuje.

 

Oddělené účty

Většina párů u nás, které ještě nemají děti, mají oddělené účty. Každý je zodpovědný za své vlastní finance a nemusí se tomu druhému nijak zpovídat. Hádky a tahanice vznikají tehdy, když nemají přesně stanovené, kdo co platí. Často se pak stává, že žena utrácí vice za nákup, bytové dekorace nebo například drogérii, na které si mnoho mužů jednoduše nevzpomene. Vše se dá vyřešit domluvou a spravedlivým rozpočítáním výdajů. Nepříjemné je, že si pak občas připadáte jako dva účetní. Pokud jeden z vás vydělává výrazně větší peníze, musí respektovat styl života, na který je schopný dosáhnout i ten druhý.

 

Speciální účet na společné výdaje

V takovém případě si každý z partnerů nechá nějaké peníze na osobní útratu a zbytek vloží na společný účet, ze kterého se platí jídlo, nájem, opravy nebo třeba nábytek. Občas je množství, které každý vloží na společný účet přizpůsobené výši platu, což se děje především ve vztazích, kde jeden vydělává výrazně víc. Velkou výhodou je, že jelikož se všechny výdaje platí ze společných peněz, odpadají nepříjemné situace, kdy jeden má pocit, že do vztahu investuje vice a cítí se být využívaný.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688