Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Hypotéky  |  17.10.2018 09:54:52

Ekospol: ČNB nahrála bankám nejvíc hypotečních klientů za letošní rok, další regulace zájem srazí


Hypoteční trh zažil v září svůj očekávaný vrchol, pro hypotéku si do banky přišlo nejvíce klientů od loňského prosince. A to i přes to, že průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla na 2,57 procenta. Může za to Česká národní banka (ČNB), která od října výrazně zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték. Zájemci o tento typ financování nemovitosti se proto snažili na poslední chvíli využít pro ně výhodnějších podmínek. 

Od října se dá očekávat výraznější ochlazení hypotečního trhu. Komerční banky odhadují, že kvůli zpřísněným pravidlům pro posuzování žadatelů vyžádaných ČNB na hypotéku nově nedosáhne až pětina lidí. Centrální bankéři tak tímto nesystémovým krokem výrazně omezí dostupnost vlastního bydlení a odstřihnou od něj drtivou část střední třídy. Ta na nový byt nedosáhne hlavně ve větších městech a bude se muset spokojit s nájemním bydlením. I to však v posledních měsících výrazně zdražuje, takže za bydlení příliš neušetří.

 

Hlavní argument centrální banky, proč pravidla opět zpřísnila, je boj proti (neexistující) cenové bublině. Ceny nových bytů opravdu velmi rychle rostou, ale centrální bankéři se pletou v příčině. Tou není ani tak moc převis poptávky nad nabídkou, byť na trhu existuje už minimálně od loňského roku. Zásadním důvodem současného růstu cen je zablokovaný stavební proces, nepovolování nových staveb a také výrazný růst cen stavebních prací. Vždyť jen v Praze se letos prodalo jedenapůlkrát více nových bytů, než kolik se jich začalo stavět. Tento dlouhodobě neudržitelný stav přitom v hlavním městě panuje už několik let. To však přísnější regulace hypoték nevyřeší, pouze omezí dostupnost bydlení pro podstatnou část lidí. Ceny nemovitostí to neovlivní.

 

V klidu nemohou zůstat ani ty domácnosti, které už si nemovitost na hypotéku pořídily. Nová přísnější pravidla by totiž měla platit také při refinancování hypotečního úvěru, pokud zároveň dojde k navýšení hodnoty jistiny refinancovaného hypotečního úvěru. Problémy tak budou mít hlavně tam, kde si hypotéku brali takzvaně na krev a nemají dostatečné příjmy. Každý by si proto měl urychleně spočítat, zda na hypotéku dosáhne i nyní a pokud mu to nevyjde, tak by si měl začít vytvářet dostatečné rezervy. Jinak by mohl na konci aktuálního fixačního období zjistit, že mu banka hypotéku už nedá. Vzhledem k tomu, že loňských rekordně nízkých hypoték využít kde kdo, dá se předpokládat, že podobných problémů nebude málo.

 

Mohlo by se pak stát, že se bankám budou hromadit nemovitosti zabavené kvůli neschopnosti žadatelů o refinancování hypotéky dostát novým pravidlům. Teprve pak by u nás nastala ta pravá realitní krize. Jejím původcem by ale nebyl údajně přehřátý realitní trh, ale centrální bankéři a jejich nekompetentní a zbytečné zásahy do hypotečního trhu.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688