Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  16.10.2018 10:34:02

V září dramaticky rostly ceny zemědělských výrobců, nejvýrazněji od roku 2011. Čeká nás zdražování potravin


V české výrobní sféře citelně sílí inflační tlaky. V zemědělské výroby za ně může letošní sucho, ale také růst mzdových nákladů a energií. Index cen zemědělských výrobců vyskočil v září v porovnání se srpnem o 4,5 procenta. To je nejvyšší meziměsíční nárůst daného indexu za celé období od února 2011, tedy za zhruba 7,5 roku. Meziročně index cen zemědělských výrobců sice v září ještě klesal, ale to se pravděpodobně již od října změní. Kvůli špatné úrodě porostou ceny například brambor nebo obilovin typu pšenice nebo ječmene. V oblasti samotné rostlinné výroby stouply ceny zemědělských producentů meziměsíčně o osm procent, taktéž nejvýrazněji od února 2011.

 

průmyslové výrobě rostly v září ceny již třetím měsícem v řadě tempem přesahujícím v meziročním vyjádření tři procenta. Tříprocentní meziroční růst vykazuje zpracovatelský průmysl, v těžebním průmyslu rostou ceny bezmála o desetinu a v energetickém průmyslu o 2,7 procenta, což je ovšem nejvýraznější růst od roku 2013. Právě růst cen energií se výrazně promítá do růstu cen potravin nebo do růst cen produkce zpracovatelského průmyslu. K tomu je třeba připočíst rostoucí mzdové náklady. Mzdy v letošním roce porostou nominálně o 8,2 procenta. Mzdové tlaky tak mnohde v rámci tuzemské průmyslové výroby začínají být hlavní překážkou další expanze produkce.

 

Na peněženku českého spotřebitele dolehne současný vývoj zvláště tíživě na přelomu roku. To se v cenách potravin naplno bude projevovat růst nákladů zemědělské výroby a také budou zdražovat dodavatelé energií, jako je elektřina nebo plyn. Spotřebitelská inflace se tak začátkem roku 2019 vyhoupne v meziročním vyjádření ke třem procentům. 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom,
CZECH FUND


  Ceny průmyslových výrobců v září zmírnily svůj meziroční růst, avšak zpomalení růstu je méně výrazné, než se čekalo. Pravděpodobně zde zaúřadoval růst cen ropy, což je faktor, jenž bude působit proinflačně zřejmě i na počátku závěrečného čtvrtletí letošního roku.

 
Detailní pohled na zářijový vývoj cen průmyslových výrobců ukazuje smíšený obrázek.
Například výroba počítačů a elektroniky vykazuje stabilizovaný meziroční růst cen, totéž platí o strojích a zařízeních jinde nezařazených.
Výrobci dopravních prostředků či elektrických zařízení hlásí pokles cenových tlaků, farmacie či výrobci nábytku naopak hlásí zrychlení růstu výrobních cen.
 
Celkově je vývoj výrobních cen v tuzemském průmyslu smíšený: někde se růst zrychluje, jinde se cenový růst zmírňuje a stále nalezneme i odvětví, kde výrobní ceny meziročně klesají.
Nicméně, neschopnost koruny výrazněji a udržitelněji posílit povede v kombinaci s růstem využití výrobních kapacit k růstu cenových tlaků v mnoha odvětvích tuzemského průmyslu.
Otázkou je, nakolik k této tendenci přispěje vývoj cen komodit: ceny ropy jsou momentálně o dost vyšší, než se původně čekalo, to však nemusí být udržitelné a celkově tak může meziroční růst cen průmyslových výrobců v dalších čtvrtletích klesat.
Na počátku závěrečného čtvrtletí letošního roku, tedy v říjnu, ale může dražší ropa tlačit ceny v tuzemském průmyslu k rychlejšímu meziročnímu růstu.
 
Ceny v zemědělství i nadále meziročně klesají, v září byl ale tento pokles již jen neparný, když činil 0,4 procenta.
Patrný je růst cen v rostlinné výrobě, jenž souvisí s letošním horkým létem a jeho dopadem na úrodu.
Růst cen v rostlinné výrobě začne dříve či později působit ve směru růstu cenových tlaků i v živočišné výrobě.
Jestliže růst cen průmyslových výrobců může v dalších čtvrtletích klesat, tak v případě cen zemědělských výrobců lze čekat růst a jeho akceleraci, zejména v roce 2019.
 
Indexy cen výrobců byly ve 3. čtvrtletí vyšší, než co čekala ČNB: platí to jak o cenách v průmyslu, tak o výrobních cenáchzemědělství.
 
Vývoj výrobních cen vykázal vyšší růst, než jaký pro letošní třetí čtvrtletí čekala ČNB.
V kontextu se stagnací kurzu koruny v oblasti 25,80 za euro to bude argumentem pro vážnou debatu o dalším zvýšení úrokových sazeb již na nejbližším zasedání bankovní rady, tedy na počátku listopadu.
Osobně očekávám, že ČNB v listopadu své sazby opět zvýší, repo sazbu na úroveň 1,75 %, v prosinci by si ale mohla centrální banka vybrat v sérii zvyšování svých úroků pauzu.
Jinými slovy: očekávám, že v listopadu půjdou úroky ČNB opět nahoru, zároveň by ale mělo jít o poslední zvýšení sazeb pro letošní rok.
 
Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688