Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.10.2018 09:10:04, aktualizováno 09:13:30

Německý ZEW klesá, US průmysl a spotřeba potvrzují silnou ekonomiku, domácí inflace


Německý ZEW index dnes pravděpodobně vykáže pokles kvůli propadu akciových trhů z minulého týdne a slabému výsledku tamního průmyslu. Americký průmysl naopak naznačí, že ekonomika USA je stále na růstové vlně. V regionu budeme netrpělivě čekat na zasedání maďarské centrální banky. Ta ale investory spíše zklame, když vyšle holubičí signál. Naopak domácí ceny v průmyslu za září potvrdí, že domácí inflační tlaky rozhodně neoslabují.

Americký průmysl potvrzuje růstovou dynamiku ekonomiky

Důvěra finančních trhů v německou ekonomiku vyjádřená indikátorem důvěry ZEW v říjnu pravděpodobně klesla. Výrazně jí podle našeho názoru poškodil propad akciových trhů z minulého týdne. Nepomohla ani mizerná čísla o průmyslové produkci, která z německé ekonomiky přicházela v posledních měsících. Pokles nálady v Německu brzdí dobrá domácí poptávka, která zatím nevykazuje známky oslabování. 

Americký průmysl si na rozdíl od toho německého v posledních měsících vede velmi dobře. Pozorujeme velmi slušná růstová tempa, která potvrzují silnou dynamiku celé americké ekonomiky. Tento příběh potvrdí i statistika za září.

Spotřeba v Americe ani v Q3 nezklamala

Celkové americké maloobchodní tržby za září zklamaly. Prodeje aut zaostaly za očekáváním, když vzrostly o 0,8 % m/m, zatímco ekonomové SG očekávali 2% dynamiku. Nečekaný pokles zaznamenaly tržby v restauracích (-1,8 %). Ten možná souvisí s hurikánem Florence, nicméně v loňském roce ani hurikány Harvey a Irma takový efekt neměly. Za posledních 25 let jsme podobný propad tržeb v restauracích zaznamenaly dvakrát, nicméně vždy byl následující měsíc korigován směrem nahoru. Předpokládáme, že tomu tak bude i tentokrát. Tržby v kontrolní skupině, která se používá pro výpočet soukromé spotřeby v rámci HDP, naopak zaznamenaly velmi slušný růst, když meziměsíčně přidaly 0,5 %. Celkově ve třetím čtvrtletí kontrolní skupina přidala 4,8 % (mezičtvrtletně anualizovaně) a navázala tak na dobrou dynamiku v předchozích čtvrtletích.

Euro mělo včera tendenci mírně posilovat, v jednu chvíli se dokonce dostalo na úroveň 1,160 USD/EUR. Nicméně v průběhu asijské seance část svých zisků ztratilo a vrátilo se na hladinu 1,157 USD/EUR.  

Domácí statistiky potvrdí inflační tlaky v české ekonomice

Trhy budou dnes v regionu sledovat hlavně rozhodování maďarské centrální banky. Neočekáváme, že by mělo dojít ke změně nastavení měnové politiky. Výstup z jednání bude spíše opatrný, což by mohlo investory zklamat. Forint by se tak měl dostat pod tlak.

České ceny průmyslových výrobců za září by měly podle našeho odhadu zaznamenat další růst. Na jedné straně na domácí výrobce tlačí vyšší náklady na mzdy, na druhé straně musí ještě platit více za suroviny, protože ceny komodit na světových trzích rostou. Meziroční inflace cen výrobců by se tak měla udržet na tříprocentní hranicí. Inflační tlaky by měly být zřetelné i v dalších primárních sektorech. Nahoru jdou ceny ve stavebnictví. Postupně by se měl zastavit i pokles cen zemědělských výrobků.   

Koruna včera byla propadlíkem regionu

Koruna včera ztratila skoro všechny své zisky, které nasbírala v průběhu pátečního obchodování. Její kurz se tak znovu dostal nad úroveň 25,80 CZK/EUR. Nad touto hladinou své včerejší obchodování také uzavřela. Nepomohl ji ani relativně slušný výsledek platební bilance, který vykázala menší deficit, než očekával trh. Více jsme se platební bilanci věnovali zde http://bit.ly/2pU1BLj. Naopak maďarský forint se před dnešním zasedáním tamní centrální banky vydal k silnějším hodnotám. Své obchodování uzavřel na 322,9 HUF/EUR. Mírně si polepšil i polský zlotý, jehož kurz se odpoledne dostal na 4,292 PLN/EUR. Zlotému pomohlo i vyjádření členky bankovní rady NBP Grazyny Ancyparowicz, která se nechala slyšet, že ke zvýšení úrokových sazeb u českých severních sousedů by mohlo dojít do roka. To podpořila i revidovaná čísla zářijové inflace, která se posunula o desetinu procentního bodu nahoru na 1,9 % y/y.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688