Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.10.2018 17:11:29

Počasí v Česku beze změny, do víkendu slunečno a teplo

 

Babí léto nebere konce. Na jednu stranu je pěkné, a kde zrovna neřádí jihovýchodní vítr, tak vhodné k výletům, procházkám a dalším aktivitám. Na druhou stranu ale nadále vyčerpává krajinu suchem a potvrzuje celoroční trend výrazného oteplování ve střední Evropě. Ochlazení přijde zřejmě v sobotu, nebude to ale žádný vpád zimy. Výraznější studená fronta přijde nejdříve až příští týden. Úlevou pro Českomoravskou vrchovinu, hory a částečně také jižní Moravu je fakt, že čerstvý jihovýchodní vítr trochu zeslábne. Zejména v neděli opravdu řádil a nárazy kolem 80 km/h nebyly výjimkou. Oblačnosti v tomto týdnu přibude, avšak přeháňky budou zcela výjimečné.

V úterý bude jasno až polojasno. Teploty 18 až 22°C. Ve středu bude skoro jasno, polojasno, ojediněle až oblačno. Teploty 17 až 21°C. Ve čtvrtek bude polojasno, přechodně až oblačno. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty znovu 17 až 21°C. V pátek a o víkendu bude polojasno, oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty klesnou hlavně v sobotu na 13 až 17°C. Předpověď si budeme muset ale ještě upřesnit. Smutnou jistotou je, že voda nedorazí. Výpar vody vlivem slunečního záření už bude v druhé polovině října nízký, voda ale akutně chybí celé zemi, nejvíce severu.

Proudění nad Evropou a rozložení tlakových útvarů naznačuje, že kolem 25. října už první více chladný vpád studeného vzduchu od severu může přijít na řadu. Může jít o logickou fyzikální reakci atmosféry na současnou situaci, která vyhnala rekordně teplý vzduch až na sever Skandinávie. Kde obvykle začíná sněhově bohatá zima, je pořád skoro léto. Celkově je ale studeného vzduchu kolem severního pólu spíše málo, není se čemu divit v současné situaci rychlého oteplování kolem celé planety. Zimu proto čekejte spíše mírnou. Zejména v její druhé polovině akorát sílí v posledních letech trend mrazů.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty