TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.10.2018 11:40:20

Babišovu kabinetu nastávají těžké časy, v Senátu nemá většinu


Vypadá to, že po senátních volbách, ve kterých jasně dominovala ODS, bude mít Babišův kabinet velký problém. Koalice totiž včera ztratila v horní komoře Parlamentu České republiky většinu. A podle politologů bude vláda teď jen stěží prosazovat zákony, které musí Senát potvrdit.

ODS rozdrtila soupeře a přes noc se stala nejsilnější stranou v Senátu. Podle politologů vládě začínají těžké časy. V horní komoře teď má většinu opozice, to by mohl být v budoucnu velký problém.

 

"Vláda bude muset našlapovat velmi opatrně a hledat ke každému návrhu zákona shodu nejen v Poslanecké sněmovně, ale i Senátu a to je tedy velmi těžká disciplína," myslí si politolog Jan Herzmann.

 

"Pro nás to posílení v Senátu je hodně důležité. My budeme mnohem důsledněji prosazovat naše programové priority a tlačit vládu k tomu, co slíbila," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

 

Zatím má ODS v Senátu jistých 13 křesel, k těm by ale mohla přibýt další. Strana bude jednat o spolupráci i se zvolenými nezávislými senátory, které podpořila. Jedním z nich je i bývalý kandidát na prezidenta Pavel Fischer.

 

"Spolupracoval jsem se čtyřmi politickými stranami - ODS, KDU-ČSL, TOP09, Starostové a nezávislí a do jednoho z těch klubů vstoupím, ale do jakého z nich, to se teprve uvidí," sdělil Fischer.

 

Do čela Senátu může nominovat svého kandidáta nejen ODS, ale i Starostové a nezávislí. Nejčastěji se mezi politiky začalo v této souvislosti skloňovat jméno Jaroslava Kubery z ODS.
"To ani neumím vyhodnotit, jaká by to byla čest. To by bylo neuvěřitelné vyvrcholení celé mé politické kariéry," uvedl Kubera.

 

"Klub ODS je nejsilnější, tak potom je to asi jeho právo někoho nominovat. Měl by to být člověk, který má zkušenost s fungováním horní komory," myslí si předseda ČSSD Jan Hamáček.

 

 

"Já jsem přesvědčený, že musí si to vyhodnotit ODS, zda takový kandidát je průchodný a pak je to na senátorech, protože je to v jejich rukou," sdělil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

 

Senátoři by si nového předsedu měli zvolit na ustavující schůzi, která se koná 14. listopadu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688