TNBiz (TN.cz)
Volby  |  14.10.2018 21:02:05

ČSSD propadla ve třetích volbách po sobě. Hamáček se nevzdává

Personální zemětřesení v ČSSD se po senátních volbách konat nebude. Jan Hamáček se postu šéfa strany ani přes volební debakl vzdát nehodlá. A prohlašuje, že musí vůči svým stranických kritikům naopak přitvrdit. Podle něj se strana může opět vzpamatovat pouze v případě, že bude jednotná.

Propad, výbuch, fiasko - tak by se dal nazvat neúspěch sociálních demokratů v posledních parlamentních, komunálních i senátních volbách. "Nám ten volební výsledek neřekl nic nového, pouze potvrdil tu informaci, kterou máme od parlamentních voleb, že voličská realita v České republice je jiná a že pozice sociální demokracie je jiná," hodnotil Hamáček.

Předseda ČSSD věří, že postupný úspěch je znovu možný a vyzval vedení strany ke sjednocení. Odmítá ale, aby se uvnitř strany znovu rozehrála diskuse o účasti ve vládě s hnutím ANO. Pokud by se sociální demokracie rozhodla z vlády odejít, v čele strany by prý nezůstal.

"My všichni víme, že získat zpět důvěru voličů je běh na dlouhou trať, znamená to tedy, že sociální demokracie má před sebou hodně práce," doplnil Hamáček.

"Mnozí sociální demokraté, mnozí politologové si myslí, že příčinou neúspěchu sociální demokracie bylo spojenectví v téhle vládě Andreje Babiše. Já s tím nesouhlasím, myslím si, že i bez toho by sociální demokracie byla bita, protože ty problémy jsou uvnitř a nikoliv v jejím koaličním potenciálu," uvedl sociolog Jan Herzmann.

Zástupci z řad sociálních demokratů nevidí řešení ani v rezignaci vedení strany, jsou si ale vědomi, že se musejí sjednotit. "V tuto chvíli nic nezměníme, výsledek voleb je takový, jaký je. Není to na jásání, ale já si myslím, že je potřeba to s klidnýma hlavama řešit až na sjezdu," sdělil Lubomír Vaculín ze zlínské ČSSD.

"Po výměně předsedy sociální demokracie nevolám, ale myslím si, že v tom vedení jsou potřeba změny," dodal šéf Senátu Milan Štěch. "V tuto chvíli nemá žádná rezignace smysl, my budeme mít za půl roku sjezd, do té doby stejně nejde nic jiného personálně dělat," dodal Petr Vícha, jediný senátor zvolený za ČSSD v těchto volbách.

Za týden se koná zasedání širšího vedení strany v Hradci Králové, tam má prý v plánu ČSSD analyzovat svou volební prohru.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688