TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.10.2018 19:15:12

Vítr zastavil lanovky, láme stromy. Výstraha platí pro tyto kraje

Část Česka zasáhne v noci na pondělí silný vítr. Na horách začalo foukat už v neděli odpoledne, musel být zastaven provoz lanovky na Ještěd i na Sněžku. Výstraha meteorologů platí až do pondělního poledne.

Lanová dráha na Ještěd se musela tento týden kvůli silnému větru zastavit už podruhé. Podle informací Českých drah, které lanovku provozují, bude spuštěna nejdříve v pondělí. Nejezdí ani horní část lanovky na Sněžku v úseku Pec pod Sněžkou - Růžová Hora.

Český hydrometeorologický ústav vydal před silným větrem výstrahu. V nárazech může dosahovat až rychlosti 110 kilometrů za hodinu, především ve vrcholových polohách Krkonoš a Jeseníků. Největší nápor se očekává v noci na pondělí, poté bude vítr slábnout.

Výstraha před velmi silným větrem platí pro okres Trutnov a část Libereckého kraje (okresy Jablonec, Liberec a Semily) až do pondělního poledne. Podle meteorologů je v této oblasti vysoký stupeň nebezpečí.

S popadanými stromy měli liberečtí hasiči plné ruce práce už v neděli. "Řešili jsme i jednu náročnější situaci, kdy byl strom dole zlomený a nakloněný nad zahradu. Za pomoci lezecké techniky jsme ho uvázali a strhli dolů," uvedl velitel zásahu Tomáš Rulec.

Nízký stupeň nebezpečí pak bude do pondělního poledne na Děčínsku a Českolipsku. Do ranních hodin v pondělí platí také výstraha pro část Středočeského (okresy Kutná Hora, Benešov), Pardubického (Chrudim, Svitavy), Olomouckého (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezského kraje (Bruntál) a většinu Vysočiny.

Meteorologové doporučují zajistit okna, dveře a všechny volně uložené předměty. Zároveň byste se neměli zdržovat v okolí starších budov, u vzrostlých stromů a chodit do lesa. Při řízení auta jeďte pomalu a maximálně opatrně. Sledujte dopravní a horské zpravodajství.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688