TNBiz (TN.cz)
14.10.2018 09:57:50

Hurikán Michael si vyžádal 17 životů

Jihovýchod Spojených států odstraňuje škody, které napáchal hurikánu Michael. Záchranáři, kterých je v terénu asi 1700, stále nacházejí mrtvé. Počet obětí se už vyšplhal na 17. Nejvíce mrtvých je na Floridě. Oblasti, kterými se přehnal, stále sužují výpadky proudu.

Mohutný vítr lomcující vším, co mu stojí v cestě, ulice mizící pod masou vody, lidé prchající na poslední chvíli před větrnou smrští. Tak to vypadalo v polovině týdne na Floridě během běsnění hurikánu Michael. Teď se do měst začíná vracet život.

"Nefungují tu služby mobilních operátorů, nejde elektřina ani internet. S ostatními lidmi se nemůžeme spojit jinak než osobně," popsal obyvatel městečka Mexico Beach Matthew Goss.

Letecké záběry ukazují škody, které živel napáchal. Největší spoušť zaznamenali v pobřežním městečku Mexico Beach. Na tamních proslavených plážích teď místo turistů leží obří třísky, které zbyly z poničených domů.

"Dnes jsme se šli podívat na Mexico Beach a vypadá to tam jako ve válečné zóně," uvedl guvernér Floridy Rick Scott.

Záchranné týmy na mnoha místech stále prohledávají trosky a pátrají po možných přeživších. Zatím ale nacházejí jen další mrtvé. jejich počet už stoupnul na 17.

Řada pacientů nemocnic zůstává v provizorních lékařských stanech. Úřady je nemají kam umístit. "V době, kdy tu řádil hurikán, u nás bylo okolo 225 pacientů. Když to skončilo a věděli jsme, že už jsme mimo nebezpečí, zahájili jsme evakuaci," sdělil ředitel nemocnice Scott Campbell.

Vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině se postupně přehnal přes Floridu, Georgii, Severní Karolínu a Virginiii. Bez elektřiny zanechal okolo jednoho milionu domácností. Škody na majetku se můžou vyšplhat v přepočtu až k 178 miliardám korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty