TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  12.10.2018 21:36:59

Česká firma představila nový letoun, zájem je po celém světě

Česká republika se může pyšnit novým proudovým letounem L-39NG. Na letišti ve Vodochodech na Praze - východ ho v pátek oficiálně představil největší výrobce letecké techniky firma Aero. Zájem o něj mají armády po celém světě.

Nový letoun L-39NG je nástupce legendárního cvičného letounu Albatros L-39. Oproti svému předchůdci je modernější, lehčí a také bezpečnější.

"My chceme vlastně navázat na původní úspěch třicet devítky, ale toto letadlo, co stojí za mnou, je úplně nové, je nově postavené, obsahuje množství kompozitních materiálů," uvedl manažer programu Martin Hönig.

Díky vysoké efektivitě je schopný plnit roli lehkého bitevníku a dokáže dosáhnout rychlosti až 750 kilometrů za hodinu. "V té lehké verzi bude schopný plnit úkoly proti vzdušným i pozemním cílům, bude vybaven pěti závěsníky a bude vybaven i zaměřovačem, to znamená přísunem informací do oka pilota, což je moderní technologie, kterou jsme nikdy na letadle nepředstavili," popsal pilot David Jahoda.

Tento podzvukový letoun by měl sloužit především k výcviku pilotů moderních vzdušných sil. A to už od roku 2020. Zájem o něj má takřka celý svět. První zakázky poputují do Portugalska, Spojených států nebo Senegalu.

"Na tomto letounu je zajímavé, že o něj mají zájem nejen stávající uživatelé L39, ale zejména nové státy. To je pro nás velice povzbuzující," reagoval prezident společnosti Omnipol Jiří Podpěra.

Čtyři nové stroje by měly sloužit i české armádě. "Díky tomu, že ten letoun je zcela nový, tak veškerý ten technický personál bude muset projít dlouhým školením a naučit se všechny ty systémy úplně od začátku," doplnil Jahoda.

"Ta základní cena se bude pohybovat někde kolem deseti milionů dolarů," uvedl Podpěra. První let tímto letounem by měl proběhnout před koncem letošního roku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688