Hledání hada v Orlové se Kauflandu pořádně prodražilo

TNBiz, 12.10.2018

Hada hledali od úterý v supermarketu v Orlové. Až v pátek ho chytil specialista na plazy, který minulý týden odchytil mambu zelenou v Praze. Ukázalo se, že jde o neškodnou užovku obojkovou. Stále ale není jasné, jak se tam dostala.

Čtyři dny hledali a našli. Třiceticentimetrový had děsil Orlovou od úterý. Nikdo přitom netušil, jestli může být nebezpečný. Na kamerách, které ho zachytily, to nebylo poznat. "Může to být neškodná užovka, která se tam dostala omylem, ale může jít i o exotický druh," uvedl před chycením herpetolog Vladimír Adámek.

Marné hledání vyústilo v povolání herpetologa Tomáše Bublíka, který minulý týden odchytával smrtelně jedovatou mambu zelenou v pražských Hlubočepích. "Já jsem přijel v šest večer, prohledávali jsme celou prodejnu a ve čtyři ráno jsem hada odchytil," popsal Bublík.

Nakonec se ukázalo, že se jedná o neškodnou užovku obojkovou. Hada lákal ven za tmy a se zapnutým podlahovým topením. Na první pohled to prý mohla být i zmije. Had se do obchodu mohl dostat z nedalekých mokřadů. Také se spekulovalo, že přicestoval v krabici s exotickým ovocem. To není úplně vyloučeno. Mohlo by jít o druh užovky, která se vyskytuje v cizině

"Nemůžeme to říct přesně. Rozeslali jsme fotografie a většina se přiklání, že je to mládě českého druhu," sdělil Adámek.

"Chtěli bychom velmi poděkovat všem, kteří se na této akci podíleli," uvedla mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Supermarket kvůli hledání malého hada zřejmě přišel o tržby za bezmála 5 milionů. Ztráty budou mít i externí prodejci, kteří v obchodním centru mají prodejny.

Užovka zaměstnala také hasiče. Kdyby stejně dlouho zasahovali u dopravní nehody, stálo by to téměř 40 tisíc. Hada má teď v péči Ostravská zoo. Pokud se prokáže, že jde o užovku z tuzemska, bude vypuštěna zpět do přírody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy