Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.10.2018 17:12:53

Pokud teď utečete z akcií, možná přijdete o to nejlepší


„Pokud jste 24 měsíců před posledními dvěma vrcholy prodali akcie z indexu S&P 500, ochudili jste se o zisky převyšující 30 %. Jestliže jste prodávali 12 měsíců před vrcholem, přišli jste o 15 %. Trhy totiž mají tendenci vést si ke konci cyklu velmi dobře a investoři tak čelí snaze realizovat ty největší zisky na straně jedné a obavám ze ztrát na straně druhé. A tentokrát je toto dilema ještě složitější, protože pokud se rozhodnete vybrat na akciích zisky, není moc jasné, kam byste měli své peníze přesunout,“ tvrdí na stránkách Financial Times hlavní stratég banky JPMorgan Karen Wardová. Její komentář byl na webu FT zveřejněn na začátku tohoto týdne, tedy před včerejším a dnešním výplachem na akciových trzích ve světě.

V minulosti bývaly dobrým „úkrytem“ vládní obligace a kvalitní korporátní dluhopisy. Jenže v současné době je podle stratéga kvalita mnoha korporátních obligací výrazně horší než před poslední recesí, míra zadluženosti firemního sektoru se nachází výš než v roce 2006 a i když firmy zatím zvládají dluhovou službu bez problémů, posun k horšímu může nastat ve chvíli, kdy vyprchá efekt fiskální stimulace. „Navíc se nenacházíme v technologickém boomu, ale v boomu, kde dochází k destrukci tradičních sektorů technologickými giganty,“ tvrdí Ward. Přes všechna tato rizika se rizikové prémie u obligací s vyšším ratingem nacházejí blízko historického dna.

Není řešením investice do vládních dluhopisů? Podle stratéga to může být řešení pro americké investory. Pokud ale někdo musí ještě platit za zajištění proti pohybu kurzu, výnosy amerických vládních obligací ztrácí svou atraktivitu. Nejlepším řešením tam pro investory může být mírné nadvážení akcií, ovšem s tím, že portfolio začne rotovat směrem k defenzivním titulům.

„Zboží krátkodobé spotřeby, telekomunikace, utility a zdravotní péče jsou ve srovnání s průmyslem, materiály a zbožím dlouhodobé spotřeby obvykle mnohem méně citlivé na cyklus. K tomu je dobré brát zřetel na výši tržní kapitalizace. Zejména ve Velké Británii si akcie menších společností vedou hůře než akcie těch velkých,“ tvrdí stratég. A dodává, že větší odolnost vůči poklesu trhu mívají „kvalitní“ akcie a firmy. Tedy ty, které vykazují dobrou schopnost generovat hotovost. „Spíše než vyskočit z akcií úplně by investoři měli zvažovat malé změny, které zvýší odolnost jejich portfolií,“ uzavírá Wardová.

Zdroj: JPMorgan, FT

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688