Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  11.10.2018 09:19:44

Propad trhů před blížícími se US volbami může být velmi nepříjemný pro Republikány


 

Burzy po celém světě se propadají nejstrměji od letošního února. Včera dramaticky oslabily americké trhy, dnes padají ty asijské. Tokijská nebo hongkongská burza ztrácejí více než tři procenta. V Americe hodně „krvácely“ například technologické tituly, index Nasdaq 100 včera oslabil nejvýrazněji od roku 2011.

 

Důvodem pádu trhů je pokračující eskalace obchodní války, která se už začíná projevovat v hospodaření amerických firem či nadnárodních korporací. Trhy ovšem také zneklidňuje celosvětový posun od extrémně a nekonvenčně uvolněné měnové politiky, která byla příznačná prakticky po celé uplynulé desetiletí. Tento ústup „diriguje“ americká centrální banka, která postupně utahuje šrouby měnové politiky, takže trhy si musí odvykat „droze levných peněz“. Kvůli zvyšování sazeb kritizuje americkou centrální banku i prezident Donald Trump. Včera doslova prohlásil, že se centrální banka „zbláznila“. Citelnější propad amerických burz před volbami do Kongresu, které se konají za necelý měsíc, by snížil šance republikánských zákonodárců, neboť volby budou do značné míry jakýmsi „referendem o Trumpovi“.

 

Už minulý týden se na sociálních sítích objevovaly informace, že čínští celníci mnohem důsledněji než doposud prohledávají zavazadla navrátilců ze zahraničních cest. Bohatší Číňané si z Paříže, Londýna nebo Tokia vozí kufry plné luxusního zboží, jako jsou kabelky značky Louis Vuitton, náhrdelníky od Tiffanyho nebo polobotky značky Gucci. Tato silná čínská poptávka, zčásti motivovaná úmyslem zboží dále v Číně přeprodávat, přispívá k růstu celého segmentu luxusního zboží ze dvou třetin. Celkově čínští zákazníci svojí poptávkou zajišťují odbyt jedné třetině zboží na globálním trhu s luxusem, který má objem asi 300 miliard dolarů. Obava trhů, že přísnější kontroly na čínských hranicích oslabí poptávku po luxusním zboží a tím i zisky příslušných firem včera způsobila nejhlubší pád akcií LVHM od roku 2009. Společnost LVHM je vlastníkem řady luxusních značek, včetně právě Louis Vuitton, a včera potvrdila, že spekulace o přísnějších kontrolách na čínských hranicích jsou pravdivé. Včera se tak z téhož důvodu propadaly také další známá jména světa luxusu, společnosti jako Michael Kors nebo Tapestry (vlastnící značku Coach). Peking hraniční kontroly zpřísňuje v důsledku eskalace obchodní války s USA, kterou rozpoutal Trump.

 

Kromě luxusního zboží nebo technologických firem se propadají například i američtí dodavatelé stavebních materiálů, pro které je Čína rovněž významným odbytištěm. Ve Spojených státech je těsně před startem výsledkové sezony a trhy kalkulují s tím, že se obchodní válka se v hospodářských číslech a výhledu firem již nyní zřetelněji projeví, pročež se svých akcií zbavují. Může jít jak o krátkodechou paniku, která skončí s prvními slušnými výsledky té či oné americké firmy. Nebo naopak může nastat táhlejší burzovní propad, který by odrážel kombinaci nepříjemných dlouhodobějších trendů v podobě růst protekcionismu, růstu ceny peněz a růstu cen energií

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, CZECH FUND


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688