TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.10.2018 09:46:36

ANO chtějí vyšachovat i v dalších městech. Babiš: "Návrat kmotrů."


Stále hrozí, že řada měst vyšachuje z koalice vítězné hnutí ANO tak, jako v Brně. V opozici by mohlo ANO navzdory největšímu zisku mandátů skončit také v Jihlavě, v Olomouci nebo v Plzni. Ale Piráti upozorňují na to, že koalice v Brně ještě není jistá. Jejich místní členská základna o ní bude teprve hlasovat.

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO. Jenže to neznamená, že bude vládnout. Bez ANO si koalici domluvili ODS, lidovci, Piráti a ČSSD. Ve středu se k situaci po jednání vlády vyjádřil předseda vítězného hnutí Andrej Babiš.

 

"Snad je to jen sebevražedná naivita místních lidovců a především Pirátů, kteří jsou nepolíbeni historií brněnské korupce v přelomu tisíciletí a jen proto podpořili návrat tohoto opravdu nejhoršího z dějin ODS a ČSSD ve městě," uvedl Babiš.

 

Koalice byla v jihomoravské metropoli v úterý uzavřena i přesto, že v pondělí večer byla domluvena jiná koalice, která s hnutím ANO počítala.

 

"To se může stát, v poměrném systému je to docela běžné, vždycky nejde jenom o to vyhrát volby, ale také se umět domluvit s těmi ostatními a i v minulosti to byla naprosto běžná praxe," řekl předseda ODS Petr Fiala.

 

Piráti ale poukazují na to, že nová koalice ještě oficiálně stvrzena nebyla. Navíc dostali nabídku od ANO na koalici. "Jakmile ta koaliční smlouva vznikne, tak potom tuto smlouvu bude zapotřebí předložit brněnské členské základně ke schválení, to je pětidenní proces, v rámci kterého probíhá tři dny rozprava, kde se k tomu naši členové můžou vyjadřovat, potom 48 hodin hlasování," sdělil Tomáš Koláčný, lídr brněnských Pirátů.

 

 

 

A stejná situace by se mohla stát v Olomouci, kde také zvítězilo hnutí ANO, získalo 14 mandátů. Jenže to úspěch v koaličních jednáních nezaručuje. "Politik, který by se toho nebál, když jakýkoli matematický model vychází, by byl naivní, takže samozřejmě jistá obava tady vždycky je," usuzuje Miroslav Žbánek, předseda místní organizace hnutí ANO.

 

Podle politologů ale vyšachování vítězné strany z koalice není ideální řešení a nepřispívá místní politické kultuře. "Zejména to platí v obcích, kde jsou populární starostové či primátoři, takže tam se už v podstatě taková v uvozovkách zrada na voličích táhne často jako celá symbolika," myslí si politolog Jan Kubáček.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688