Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.10.2018 17:13:10

Počasí: krásné tereziánské babí léto, ale bez kapky vody

 

Počasí následujících mnoha dní bude jako přes kopírák. Vlivem rozsáhlé tlakové výše se středem nad Pobaltím bude v naší zemi slunečno, jasno a teplo. Ráno a dopoledne se mohou přechodně objevit mlhy nebo nízká oblačnost. Měly by se ale už dopoledne rozpouštět. Počasí bude mít i přes svou krásu dvě nevýhody. Nad střední Evropou nespadne ani kapka vody. A sami víte, jak je na tom naše země se suchem a stavem podzemních vod. Druhou vadou na kráse bude čerstvý jihovýchodní vítr, který nejvíce potrápíhory, Českomoravskou vrchovinu a jižní Moravu. Zima je momentálně v nedohlednu, neboť pro její příchod je nutné naprosto opačné proudění od severozápadu a opačný tlakový útvar tlaková níže.

Ve čtvrtek, pátek, sobotu, neděli i pondělí bude jasno, skoro jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 18 až 23°C. V úterý by se mohla naší zemi přiblížit studená fronta. Vlivem tlakové výše se ale čeká její totální rozpad možná ještě v Německu. Proto zatím není, co předpovídat jiného než slunečno a teplo. Jihovýchodní vítr bude po většinu dní čerstvý a na návětrných svazích od jihovýchodu nepříjemný. Učebnicové počasí na tradiční pouštění draků. Bohužel, není očekávána snad jediná přeháňka na našem území.

V hlavní sezóně hurikánů a tropických bouří prostě vznikl nad Evropou tlakový protiklad, tlaková výše, a její počasí je stabilní, suché, neměnné. Zajímá vás, kdy přijde letos zima? Seriózní meteorologové se do takových předpovědí nepouští. Média si jen snaží získat více čtenářů senzačními dlouhodobými předpověďmi. Jejich hodnota je ale nulová. Prozatím nás čeká teplé počasí v rámci tlakové výše. Dříve nebo později po něm bude následovat vpád studeného vzduchu od severozápadu, který by mohl přinést sněhové srážky už od středních poloh. Až se ve výhledu objeví, budeme informovat.

Česko se těší z babího léta a na řadě míst padají teplotní rekordy. Jak dlouho ještě vydrží? A vystřídá ho do konce října zima? Na otázky odpovídal meteorolog ČT Michal Žák.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty