Medvědů na Moravě může být víc, útoků na domácí zvířata přibývá

TNBiz, 10.10.2018

Policisté na východě Moravy vyšetřují další útok medvěda, který na okraji Vsetína rozsápal kozy a poškodil včelstva. Podobnou šelmu viděli lidé v pondělí večer nedaleko Zlína a ve středu ráno u Valašského Meziříčí. Je proto možné, že se na hranicích pohybuje více mladých medvědů.

Podle chovatelů ze vsetínské části Červenka se medvěd vrhnul na jejich stádo koz na pastvě. Dvě z nich usmrtil, přičemž útočil na hlavu a břicho zvířat. Dalších deset koz se rozuteklo po okolí a do ohrady se vrátily až před polednem.

Šelma při hledání potravy na zimu poškodila i včelstva, která mají jejich majitelé na loukách kolem samoty. To, že se jednalo o medvěda hnědého, potvrdil podle stop a chlupů i přivolaný zoolog.

Podobných útoků se ve Zlínském kraji stalo už několik. Asi tříletý, více než stokilový medvěd roztrhal několik ovcí a poničil řadu včelích úlů.

Podle zoologů se přitom nemusí jednat o jedinou šelmu, která teď na podzim prochází regionem. Jeho výskyt byl totiž zaznamenaný v pondělí večer nedaleko Zlína, v úterý na okraji Vsetína a ve středu ráno i u Valašského Meziříčí.

Podle odborníků se ale lidé při setkání s medvědem nemusejí obávat. Je to plaché zvíře, které před člověkem raději uteče.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy