mpo.cz (MPO)
Investice  |  10.10.2018 09:06:37

Nový jaderný zdroj i plynovody BACI a Nord Stream 2. Ministryně Marta Nováková jednala s rakouským velvyslancem

 
                                   

Především energetická témata byla tématem úterního jednání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové s rakouským velvyslancem v Praze Alexanderem Grubmayrem.


Rakouskou stranu zajímal postoj České republiky k projektům plynovodu BACI a Nord Stream 2. Z našeho pohledu je podstatné, že pokud by nebyl z jakýchkoliv příčin spuštěn plynovod Nord Stream 2, tak by postupně vypršela platnost existujících přepravních kontraktů přes území ČR, které by zcela určitě nebyly obnoveny ve stávajícím rozsahu,“ uvedla ministryně Nováková. „To by vedlo k výraznějšímu přesunu nákladů na provoz přepravní soustavy do tuzemské přepravy plynu a v konečném důsledky by to prodražilo plyn pro české zákazníky. Nespuštění Nord Streamu 2 a návazných plynovodů EUGAL a Capacity4Gas by tedy pro tuzemské plynárenství i Českou republiku přineslo pouze negativa či v lepším případě značná rizika,“ dodala ministryně.

Rakouskou stranu zajímala i výstavba nového jaderného zdroje. „V současné době pracujeme na analýzách vhodného finančního modelu s tím, že vláda o něm chce rozhodnout do konce roku,“ uvedla ministryně Nováková. “Upozornila jsem pana velvyslance, že až poté, co vláda rozhodne o investičním modelu, financování a způsobu výběru dodavatele, budeme moci říct více. Náš hlavní cíl je plnit Státní energetickou koncepci, která předpokládá, že nový jaderný blok by měl být uveden do provozu mezi lety 2033-2037,“ dodala.

Rakouského velvyslance zajímaly i české plány ohledně nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem. „Je mi jasné, že jde o citlivé téma. Česká republika ale hlubinné úložiště jaderného odpadu potřebuje. Pro hodnocení jednotlivých lokalit je jednoznačnou prioritou naprostá bezpečnost budoucího úložiště,“ zdůraznila ministryně a dodala, že do konce letošního roku se sníží počet vytipovaných lokalit z devíti na čtyři.

Ministryně Nováková dále ocenila úspěšný vývoj česko-rakouských obchodních vztahů. Rakousko je sedmým největším obchodním partnerem s podílem 3,7 % na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu. V roce 2017 došlo mezi ČR a Rakouskem k obchodní výměně ve výši 11,6 mld. EUR. Za období leden až červenec roku 2018 činil celkový vzájemný obrat 6,9 mld. EUR, který se meziročně zvýšil o 8,6 %. Rakousko se rovněž řadí k největším zahraničním investorům v ČR. S podílem téměř 11 % na celkové hodnotě přímých zahraničních investic v ČR je čtvrtým největším investorem.

 
Publikováno:
9.10.2018
Autor:
odbor komunikace 01400

Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688