TNBiz (TN.cz)
Práce  |  09.10.2018 06:58:18

Zmlátila úřednici, hrozí jí roky vězení. Pracáky řeší stovky útoků

Stovkám slovních i fyzických útoků musí každý rok čelit zaměstnanci Úřadů práce (ÚP ČR) po celé republice. V loňském roce došlo k 560 takovým incidentům, jen letos už jich museli řešit téměř tři stovky. Nejčastěji dochází k napadení přímo v kanceláři, výjimkou ale nejsou ani útoky na veřejném prostranství či v místě bydliště klienta.

Sprosté nadávky, bouchání do stolu, kopání do židlí, shazování počítačů, práskání dveřmi, ale také facky jsou téměř na každodenním pořádku na všech českých Úřadech práce. V loňském roce museli policisté řešit 14 případů fyzického napadení, třináctkrát potom došlo k poškození majetku, zbytek tvořily verbální útoky. Každým rokem přitom přibývá lidí, kteří útočí pod vlivem alkoholu nebo návykových látek.

"Výsledkem je trvalé napětí a stres na pracovišti, který je často doprovázen i následnými zdravotními problémy. A právě v souvislosti s rostoucím počtem útoků, a to i těch fyzických, přijímáme postupně další bezpečnostní opatření, která mají doplnit ta stávající, a ještě zvýšit ochranu našich úředníků i ostatních klientů," shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Úřady práce se snaží chránit své zaměstnance bezpečnostními přepážkami, propojováním místností, aby byla zajištěna úniková cesta před agresorem, SOS tlačítky, bezpečnostními kamerami či ostrahou. Zaměstnanci navíc procházejí psychologickou přípravou.

"Zaměstnanci ÚP ČR vždy postupují při posuzování žádostí a přiznání dávek v souladu se zákonem a agresivní chování některých klientů nesmí být přehlíženo. Služba veřejnosti, kterou ÚP ČR zajišťuje, musí probíhat v prostředí elementární slušnosti. Klienti, kteří toto pravidlo nejsou schopni dodržet, musí za své chování nést i trestní odpovědnost,“ dodává ředitelka Odboru nepojistných sociálních Zdeňka Cibulková.

Mezi hlavní důvody útoků patří nespokojenost s výplatním termínem, rychlostí zpracování žádosti a následné výplaty dávek, s jejich výší či jejich nevyplacením v hotovosti, nepřiznáním dávky či podpory v nezaměstnanosti, vyřazením z evidence uchazečů o zaměstnání nebo neochotou doložit podklady nutné pro správní řízení. Velkou roli hrají v tomto ohledu také exekuce.

Nejčastějšími útoky jsou ty slovní. Výjimkou nejsou výhrůžky zbitím, fyzickou likvidací, podáním trestního oznámení či nařčení z rasismu a šikany. Za násilí pro úřední osobě přitom hrozí v krajním případě až 16 let vězení.

Za napadení úředníka už reálně několik trestů padlo. Například žena pobírající dávku v hmotné nouzi si na zaměstnankyni počkala přímo před úřadem. Povalila ji na zem a začala ji mlátit pěstmi do krku a zad. Během incidentu vulgárně nadávala a vyhrožovala. Dostala dvouletou podmínku.

Ránu pěstí a několik facek si vysloužila jiná pracovnice, která byla navštívit jednu z klientek u ní doma. Zjistila totiž, že v domácnosti žije další žena, kterou příjemkyně dávek na úřadu nenahlásila. Zasáhnout musela až přivolaná hlídka městské policie. Incident nyní řeší soud.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688