Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2018 17:54:22

Irelevantní číslo, které by mělo hýbat celým trhem

Má vůbec smysl pokoušet se o nějaké dlouhodobé projekce vývoje ekonomiky, když značně tápeme i ohledně toho, jak bude vypadat následující rok, či dokonce půl roku? A trhy stejně na nějaké úvahy o dlouhém období moc nedají? Takto položené otázky mohou evokovat skepsi. Ale pokud bychom například předpokládali, že ekonomické výkyvy mají tendenci vracet se k dlouhodobému standardu, pak by paradoxně bylo jednodušší uvažovat spíše v rámci desetiletí, než v rámci čtvrtletí, či let. A i kdyby ne, někdy prostě nějakou alespoň základní úvahu o tom, co bude za pár desítek let, potřebujeme.

S takovou úvahou přišla před několika týdny OECD, která tak pomohla všem, kteří z nějakého důvodu dumají, jak by to s ekonomickou aktivitou mohlo vypadat za několik desítek let. Základní projekce shrnuje první graf a z něj vidíme, že podle ekonomů z OECD by vyspělé země i rozvíjející se svět (přesněji řečeno BRIICS) měly konvergovat k reálnému růstu ve výši 2 %. Pro první skupinu by to znamenalo určité zlepšení ze standardu pokrizových let, pro BRIIC znatelné zpomalení:


Zdroj: OECD

Popsaný vývoj by znamenal, že ve světové ekonomice ještě dlouho poroste váha Čína a Indie a naopak bude klesat váha vyspělých zemí. A co by pak mělo být tahounem oné globální „dvojkové“ konvergence? Graf druhý popisuje, co potáhne vývoj na nabídkové straně ekonomiky, přesněji řečeno, jejího potenciálu. Logika této úvahy je taková, že v dlouhém období nás z hlediska růstu zajímá hlavně to, kolik je v ekonomice (zaměstnaných) lidí, kolik výrobního kapitálu a jaká je produktivita (poptávková problematika jde stranou, což je při endogenní nabídce diskutabilní, ale to dejme nyní stranou).


Zdroj: OECD


V relativně dohledném roce 2020 by měl růst populace ještě k růstu potenciálu přispívat necelým jedním procentním bodem, v roce 2040 už bude populační příspěvek nulový a pak již bude populační vývoj ve světě potenciál brzdit. Vývoj kapitálu (na hlavu) a produktivity by sám o sobě vedl k růstu přibližujícímu se 2,5 %, ale s onou brzdou jsme na oněch cca 2 %.

Irelevantní pro akcie?

Jak jsem zmínil v úvodu, akciový trh podobným úvahám věnuje pozornost minimální. Ale ona to není zase tak úplně pravda, pokud předpokládáme, že nezanedbatelná část investorů přece jen věnuje pozornost i tomu, čemu se říká fundament. Tedy i valuaci - odhadům vnitřní/ekonomické/fundamentální hodnoty. Ty často stojí na převodu očekávané hotovosti, kterou by měla firma generovat, na současnou hodnotu (dokonce můžeme tvrdit, že toto je jedinou skutečnou valuací).

Pokud například čekáme, že nějaká společnost bude ročně generovat 10 milionů dolarů, které může dát akcionářům, a požadovaná návratnost se u jejích akcií pohybuje na 10 %, současná hodnota takového toku hotovosti je 100 milionů dolarů. U většiny společností ale předpokládáme, že v delším období bude jejich tok hotovosti přece jen o něco růst. A pokud počítáme s nějakým stabilizovaným stavem, měl by tento růst odpovídat nominálnímu růstu ekonomiky. Pokud by byl vyšší, dostáváme do rozporu, kdy by se firma postupně stala celou ekonomikou a pak by měla dokonce růst rychleji, než toto jednofiremní hospodářství. Pokud by byl naopak růst firmy nižší, než růst celé ekonomiky, implikuje to určitý korporátní úpadek.

Jak citlivé jsou výpočty hodnoty akcií/společností na onen předpokládaný růst? Pokud by výše uvedená firma rostla dlouhodobě o 4 % (tj., 2 % reálný dlouhodobý růst projektovaný OECD a inflace mírně pod 2 %), hodnota jejího vlastního jmění by už byla na 166 milionech dolarů. A kdyby růst náhodou dosáhl 5 % (3 % růst reálný), už bychom byli na 200 milionech dolarů. Zvýšení dlouhodobého růstu o jeden procentní bod tedy generuje o 20 % vyšší odhad hodnoty! Sebemenší změny v podobných projekcích, jako učinila OECD, by tak na trhu vlastně měly vyvolávat velké pohyby. Realita spíše připomíná ono cimrmanovské „světový rozruch tato událost vyvolala zejména na Litoměřicku“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688