Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2018 17:10:09

Největší riziko, které trhy ignorují


Známý ekonom Brad DeLong v roce 2014 ve své úvaze o hrozbách býčího trhu tvrdil, že tou největší je válka či pouhá hrozba války. Jak na stránkách Bloombergu poukazuje Noah Smith, v současné době se mnoho investorů války neobává, jen někteří zmiňují možnost konfliktu se Severní Koreou nebo tenze v Jihočínském moři. Podle Smithe ale může jít o přehnaný optimismus, který by tu nebyl poprvé. „Je dobře známo, že trhy ani náznakem nepředpověděly první světovou válku i přesto, že ve světě byly tehdy jasně zřejmé rostoucí tenze,“ píše Smith. Podle něj může být nyní situace podobná v tom, že akcie jsou na amerických trzích na historických rekordech, ale mezinárodní klima se zhoršuje.

Existuje tedy nebezpečí, že investoři opakují hrubou chybu historie? Zdaleka největší hrozbou je v této souvislosti konflikt mezi USA a Čínou. Je ale tato možnost reálná? Podle Smithe to neví nikdo a naše zkušenosti spíše naznačují, že ne. Koneckonců i Sovětský svaz a Spojené státy se dokázaly vyhýbat válce, a to po celou polovinu století. „Jenže některé teorie mezinárodních vztahů naznačují, že nějaký druh konfliktu mezi USA a Čínou je nevyhnutelný,“ píše Smith. Mohlo by k němu dojít zejména po delším období tenzí.

Z geografického hlediska se nejnebezpečnější oblastí zdá být Jihočínské moře, ve kterém se Čína v posledních letech chová, jako kdyby zde bylo její suverénní území. Spojené státy a většina dalších zemí ale tvrdí, že by mělo jít o oblast, kde by se lodě měly pohybovat volně. Američané tak dávají najevo svůj postoj tím, že do této oblasti opakovaně vysílají své válečné lodě, zatímco Čína tu zase buduje umělé ostrovy a vojenské základny.

Dochází tak k potenciálně výbušným situacím a olej do ohně přilévá i obchodní válka mezi oběma zeměmi. Podle některých názorů jsou na sobě obě země ekonomicky příliš závislé na to, aby si mohly dovolit vážný konflikt. Jenže podle Smithe takový názor ignoruje historii. Mezi Německem a Velkou Británií totiž také existovalo významné obchodní partnerství, ale to jim nezabránilo, aby nakonec proti sobě během první světové války poslaly své armády. A ekonom dodává, že se přeceňuje i vliv Číny na americký finanční systém. To se jasně ukázalo v posledních letech, kdy Čína místo nákupu amerických vládních obligací tyto cenné papíry prodávala, ale na americkou ekonomiku a finance to nemělo žádný znatelný negativní dopad.

Podle Smithe by byl vojenský konflikt mezi USA a Čínou devastující pro globální ekonomiku i v případě, že by nebyly použity jaderné zbraně. Světová ekonomika by si totiž musela zvyknout, že ekonomická symbióza mezi těmito dvěma giganty je u konce. Došlo by k rozpadu globálních dodavatelských a výrobních řetězců, vznikl by chaos, dostavila by se recese. Jako zajištění proti takovému extrémnímu riziku lze v první řadě uvažovat o hotovosti, zlatu či amerických vládních obligacích. Lépe by si pak v případě rostoucích tenzí měly vést akcie společností, které se již odklání od čínského trhu. „Je možné, že válka velmocí je skutečně již věcí minulosti... Ale nesázejte na tuto možnost úplně všechno,“ radí Smith.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688