TNBiz (TN.cz)
Volby  |  07.10.2018 19:41:08

Už se jedná o koalicích. Praha by mohla být bez ODS a ANO. Kdo by mohl vládnout u vás?

Ještě v sobotu večer začala na mnoha místech jednání o nové koalici. Na plno se schůzky rozběhly v neděli. V Praze zřejmě v opozici skončí vítězná ODS i doposud vládnoucí ANO, naopak v Brně by obě strany mohly utvořit vládnoucí koalici.

Praha

Pražská jednání inicioval v sobotu večer lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský. Ten oslovil Piráty a Spojené síly pro Prahu, které tvoří koalice TOP 09 a STAN s podporou dalších stran. Čižinský se vymezil proti ODS a ANO. Tuto koalici by preferovali i Piráti.

 

Přesto se v neděli sešli zástupci Pirátů, Spojených sil pro Prahu a ANO i s ODS. Praha sobě pozvání občanských demokratů odmítla. Lídr koalice TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil odmítá jednání s hnutím ANO.

 

 

Krajská města

Brno

V jihomoravské metropoli vyhrálo hnutí ANO před ODS. Strany se ale vzájemné spolupráci nebrání. Přestože by měli v 55členém zastupitelstvu 32 mandátů (k většině je potřeba 28), hledají třetího partnera. Největší šanci mají lidovci, kteří skončili na bronzové příčce. Spolupracovat odmítají jen s SPD.

 

Ostrava

Strany preferují pokračování stávající koalice. Ostravě by tak vládlo ANO s hnutím Ostravak, ODS a s lidovci. Ze hry nejsou ani Piráti.

 

 

 

Plzeň

Jednání ve čtvrtém největším českém městě ještě nezačala. Nejprve probíhají jednání v rámci stran.

 

Liberec

Ještě v noci se zástupci vítězných Starostů pro Liberecký kraj sešli s hnutím ANO. Jednají o širší koalici s ODS a hnutím Liberec otevřený Lidem-LOL. Primátorem by byl Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. Koalice by v zastupitelstvu měla 33 mandátů z 39.

 

Olomouc

Hnutí ANO bude o koaliční spolupráci jednat s hnutím ProOlomouc, Piráty a Starosty, ODS, KDU-ČSL, hnutím spOLečně a ČSSD. Spolupráci odmítli s SPD a s komunisty. Před čtyřmi lety skončilo vítězné ANO v opozici.

 

Ústí nad Labem

První kolo rozhovorů proběhlo mezi hnutím ANO a dalšími subjekty. ANO jednalo s hnutím PRO!Ústí, Ústeckým fórem občanů a s ODS.

 

 

 

Hradec Králové

Vítězné hnutí ANO se sešlo s ODS. Dál bude jednat také se Změnou pro Hradec a s Koalicí pro Hradec. Post primátora chce pro Moniku Štayrovou. Nevzdává se ani současný primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub - HDK), který uvedl, že si dovede představit koalici HDK, ODS, Pirátů, Zelených a Koalice pro Hradec.

 

České Budějovice

Vítěz voleb, hnutí ANO, nevyloučilo koalici s žádnou stranou. Druhé Hnutí občané pro Budějovice (HOPB) odmítá spolupráci s KSČM. Ideální vztahy nepanují ani mezi představiteli HOPB a ODS.


Pardubice

První jednání proběhla už v sobotu večer. Naplno je chce vítězné hnutí ANO zahájit v pondělí. V plánu má jednání s ČSSD, Koalicí pro Pardubice, ODS a se Sdružením pro Pardubice.

 

 

 

Zlín

Hnutí ANO se sešlo se STAN a s hnutím Zlín 21.

 

Karlovy Vary

Vítězné ANO chce oslovit všechny strany, které se do zastupitelstva dostaly.

 

Jihlava

Jednání začnou naplno až v pondělí. Podle prvních vyjádření ale hnutí ANO hrozí, že stejně jako před čtyřmi lety skončí v opozici. Připouští to i představitelé jihlavského ANO. Na druhém místě skončilo Fórum Jihlava, které pro ANO není preferovaným partnerem.

 

Další města

Mariánské Lázně

Vítězní Piráti začali jednat o koalici s hnutím ANO a s ODS, které skončily na 2. a na 3. místě.


Čáslav

Nováček voleb, hnutí Čáslav pro všechny, jedná s ODS a s Šancí pro rodinu o koalici, která by měla těsnou většinu. Opozice čeká na doposud vládnoucí ČSSD.

 

Břeclav

Na vítěze voleb, hnutí Mladí a neklidní, zbyde zřejmě opozice. Koalici by chtěli vytvořit hnutí Pro Region, ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

 

Kladno

V nejlidnatějším městě středočeského kraje je hotovo! Vítěz Volba pro Kladno míří do opozice. Koalici sestavili ODS, SPD, ANO a Kladeňáci. Jde zatím o největší úspěch Svobody a přímé demokracie. Jinde s ní strany odmítají spolupracovat.

 

 

 

Benešov

Zvítězila Volba pro Benešov. Ráda by spolupracovala dále s ODS a STAN. Případně by koalici mohli obohatit také Piráti

Český Krumlov

Ve vedení města chtějí pokračovat strany, které jej řídily doposud – ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, SNK – Město pro všechny a Nezávislí a zelení.


Ústí nad Orlicí

Vítězné hnutí Oušťáci jedná s Ústí žije, ODS a s lidovci. Koalice by tak připomínala tu stávající.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688